01/06/2018

Els bancs no volen ser la baula més feble en la revolució de blockchain

Blockchain, la tecnologia d'avantguarda darrere de les monedes virtuals com bitcoin, té el potencial de jugar un paper pertorbador en el sector financer global, diuen els experts, mentre els gegants bancaris busquen connectar amb les seves oportunitats.

Els bancs no volen ser la baula més feble en la revolució de blockchain

Si bé els bancs podrien reduir els seus costos, els guanys podrien finalment traslladar-se als consumidors, que es podrien beneficiar de serveis més ràpids i barats.
"Qualsevol xoc pertorbador, ja sigui tecnològic, econòmic o polític, tendeix a resultar en guanyadors i perdedors, i la cadena de blocs no és diferent", va dir a AFP Colin Ellis, director gerent d'estratègia creditícia de Moody 's. "Podria reduir els costos per als bancs, però al mateix temps podria fomentar una major competència que pressionaria a la baixa les comissions".
Les cadenes de blocs, un llibre major compartit i xifrat que no es pot manipular, ofereixen la promesa de transaccions segures que permeten a qualsevol obtenir una comptabilitat precisa dels diners, els béns o altres actius.

Els bancs no volen ser la baula més feble en la revolució de blockchain

De forma molt similar al que dóna suport al comerç de bitcoin i altres criptomonedes, la tecnologia de cadenes de blocs, o l'anomenada tecnologia de comptabilitat distribuïda, també podria donar suport al comerç d'altres actius, el que suposa un risc per als bancs, que guanyen elevats honoraris que ajuden als seus clients a comerciar amb divises i altres actius.
Les àrees clau dels serveis financers en què la cadena de blocs podria tenir un impacte són la liquidació i compensació d'operacions.
No obstant això, un informe recent de Moody 's va revelar que, si bé la tecnologia de les cadenes de blocs podria reduir els costos de transacció transfronterers per a les institucions financeres, probablement augmentaria la competència entre els bancs.

Els bancs no volen ser la baula més feble en la revolució de blockchain

Anish Mohammed, expert en criptografia i acadèmic de la Universitat de Berlín, va dir a la AFP que els perdedors seran els que no s'adaptin a les últimes tendències tecnològiques: "Hi haurà guanyadors i perdedors, els perdedors seran aquells que no facin cap canvi".
Les majors institucions financeres del món ja estan experimentant amb la cadena de blocs, encara que dades recents indiquen que corren el risc de quedar-se endarrerides respecte a altres sectors en el seu ús.

Més barat i més ràpid
Fa uns mesos, el banc holandès ING i el seu homòleg suís, Credit Suisse, van negociar amb èxit valors a través d'una xarxa tipus blockchain.
Van transmetre 25 milions d'euros de bons gairebé instantàniament. La transacció normalment hauria necessitat un dia o més.
Ellis creu que les transaccions internacionals són una àrea en la qual els bancs podrien reduir els seus costos utilitzant tecnologia de cadenes de blocs. En l'actualitat, les transferències bancàries internacionals solen trigar diversos dies, ja que sovint es necessiten diversos bancs per actuar com a intermediaris. Però una cadena de blocs podria eliminar la necessitat d'aquests intermediaris, el que acceleraria el servei i reduiria els costos.

Els bancs no volen ser la baula més feble en la revolució de blockchain

El Santander va començar l'abril passat a utilitzar una cadena de blocs per permetre als seus clients minoristes d'Espanya, Gran Bretanya, Brasil i Polònia realitzar transferències internacionals el mateix dia o l'endemà. "One Pay FX utilitza tecnologia basada en blocs per a proporcionar una forma ràpida, senzilla i segura de transferir diners a nivell internacional, oferint valor, transparència i la confiança i el servei que els clients esperen d'un banc com Santander", va dir la directora executiva del banc, Ana Botín, durant el llançament del servei.
One Pay FX utilitza un servei de blockchain per bancs desenvolupat per Ripple, una empresa de nova creació que ofereix una criptomoneda amb el mateix nom.

Els bancs no volen ser la baula més feble en la revolució de blockchain

Aquest 2018 s'invertiran al voltant de 2.100 milions de dòlars a nivell mundial (1.800 milions d'euros) a través de la cadena de blocs, segons la consultora nord-americana IDC.
Un terç d'això representarà a la indústria de serveis financers, va dir IDC.
Altres sectors notables que utilitzen la cadena de blocs inclouen la distribució i els serveis, els serveis minoristes i professionals, i la manufactura i els recursos. "La tecnologia es troba encara en una etapa relativament primerenca", de manera que "és massa aviat per saber quin serà l'impacte final", va dir Ellis. "Però, en última instància, podria fer que la banca fos més barata i ràpida per als consumidors", va concloure.


Font: PHYSorg