18/12/2017

La transformació cultural de les Telco

La transformació digital de les telecomunicacions no només requerirà canvis tecnològics, també un canvi cultural. La transformació ja ha començat i, en molts sentits, es podria descriure com una obertura: obertura de l'estructura interna; obrir la mentalitat cap a nous enfocaments d'enginyeria; i estar més obert a col·laborar en el canviant ecosistema de les telecomunicacions.

La transformació cultural de les Telco

A nivell organitzatiu, cal trencar les sitges entre la xarxa i les parts de TI del negoci de les telco. Tradicionalment, les organitzacions de telecomunicacions han tingut una separació clara entre el CIO i el CTO, però a mesura que adopten la virtualització, el núvol i els enfocaments definits per software, aquest límit ja no és tan clar. Si les empreses de telecomunicacions utilitzaran aquesta nova onada de tecnologies per oferir serveis als usuaris finals amb més rapidesa, el món de les TI i les xarxes han de treballar més estretament i obrir-se per permetre el flux d'informació entre les diferents parts del negoci.
En alguns aspectes, ja estem veient la posada en marxa d'aquest canvi organitzatiu. Els carriers han estat tradicionalment reticents al risc, i per bones raons, ja que la seva estructura monolítica els ha impedit moure ràpidament. No obstant això, estem veient com alguns dels CSPs més importants han creat la figura del Chief Digital Officer, un nou rol encarregat de la direcció digital, i comencen a unificar les funcions del CIO i el CTO, permetent compartir les millors pràctiques en el negoci.

La transformació cultural de les Telco

A la part d'enginyeria, DevOps pot ajudar a disminuir la intervenció manual i l'automatització. DevOps pot ser vist com una mentalitat cultural que flueix a través del desenvolupament de programari i el cicle de vida del desplegament. La mentalitat de DevOps s'acomoda l'evolució contínua i ràpida de les característiques i capacitats. Actualment, a les empreses de telecomunicacions els pot costar mesos llançar nous serveis, però els consumidors volen accedir-hi en hores o fins i tot minuts. DevOps pot catalitzar un nou i àgil estil de pensament per resoldre aquest problema.
La tendència cap a arquitectures virtualitzades i definides per programari està canviant l'economia i la dinàmica del mercat, redefinint les línies de competència i fent saltar pels aires les relacions tradicionals. Mentre que anteriorment els operadors confiaven en la integració de solucions verticals proporcionades pels proveïdors d'equips de xarxa establerts, el NFV trenca aquest enfocament, desacoblant maquinari i programari, i obrint el camí per a l'entrada al mercat de nous actors. A més, molts operadors estan buscant en el codi obert una nova font d'innovació. La incorporació del codi obert a aquesta equació permet als operadors desbloquejar la tecnologia propietària, la qual cosa significa que són lliures de triar el proveïdor que millor respongui a les seves necessitats en qualsevol moment.

La transformació cultural de les Telco

El codi obert no és només una tecnologia. És una cultura, una forma de treballar. Les comunitats de desenvolupadors de diferents organitzacions col·laboren amb un objectiu comú, compartint idees per trobar noves maneres de resoldre els desafiaments. Tot i que les operadores no han gaudit normalment de grans pressupostos de R + D, ara poden utilitzar comunitats de codi obert, com OpenStack, per reforçar la seva innovació i tenir accés a desenvolupadors al món definit per programari. Les operadores poden aprofitar aquestes comunitats existents per accedir a tecnologies i millors pràctiques innovadores.
Les companyies digitals pure-play que estan interrompent el mercat de les telecomunicacions ja utilitzen el codi obert per augmentar la competitivitat i accelerar la seva modernització. Ara, les empreses de telecomunicacions tenen l'oportunitat de fer el mateix, i podem veure la seva inversió en codi obert en àrees com Iot, 5G, SDN i distribució de vídeo. Aquest canvi implica una reflexió cultural, a mesura que les telcos comencin a crear les condicions internes per aprofitar la metodologia de codi obert.

La transformació cultural de les Telco

Per obtenir les millors possibilitats d'èxit, la digitalització es recolza en un ecosistema de tecnologies i col·laboradors que han de cooperar per oferir millor interoperabilitat, rendiment i funcionalitat. Si les empreses de telecomunicacions poden adoptar aquesta mentalitat d'obertura i col·laboració, la indústria serà capaç de construir una nova generació de xarxes i estàndards per oferir el màxim valor a les empreses de telecomunicacions i als seus usuaris.

Font: RedesTelecom