16/03/2018

Tournedó a la planxa, patates panadera, "pimientos de cristal" amb salsa d’herbes aromàtiques.


En el post anterior vaig escriure sobre els nous talls de la carn de xai i les noves possibilitats i preparacions a la cuina.

Un d'aquests nous talls és el tournedó, amb aquest tall he preparat un plat que fa festa, és molt bo i gustós per tots els ingredients que l'acompanyen i agradarà a tots. 
El tournedó és una peça de la cuixa i una de les parts més nobles del xai, és un tall sense os, d'uns 2-3 cm de gruix, embolicat amb una tela de la mateixa carn del xai i amb un pes aproximat d'uns 180 gr. 
El tournedó és molt fàcil de cuinar. Una de les maneres més senzilles és a la planxa, volta i volta i en pocs minuts tenim un plat a taula. Des del punt de vista nutricional és perfecte per una dieta equilibrada i sana. La carn és molt bona i saborosa, a més a més té moltes proteïnes, un alt valor biològic, vitamines i minerals i un baix contingut en sodi.
Podem acompanyar-lo d'una guarnició variada i presentar-lo com un sol plat o bé un entrant lleuger com pot ser una crema de porros a l'hivern o una sopa freda com la Vichyssoise a l'estiu.

El tournedó el farem a la planxa, la cocció la deixem pel final després de preparar la guarnició perquè en poc temps estarà llest i d'aquesta manera no es refreda.
Per acompanyar el tournedó farem les clàssiques patates panadera, molt fàcils de fer; uns pebrots del piquillo o pimientos de cristal, que varem portar de La Rioja i, una salsa roux amb herbes aromàtiques.

Per fer les patates panadera:
Ingredients per dues persones
  • 2 patates mitjanes
  • 1 ceba
  • un gra d'all encamisat
  • la quantitat necessària d'oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre blanca molta al moment
  • opcional una fulla de llorer i una branqueta de farigola.
Preparació i cocció
  • Mentre preparem els ingredients pre-escalfem el forn
  • Tallem les patates en làmines amb el ganivet o la mandolina com si fossin per fer una truita de patates.
  • La ceba la tallem en juliana
  • En una plata per anar al forn posem l'oli d'oliva, les patates i la ceba tallades afegim una mica més d'oli d'oliva, el gra d'all, salpebrem i ho acompanyem de les herbes aromàtiques.
  • Tapem amb un paper d'alumini i ho posem al forn uns 3/4 a uns 160ºC, una vegada ha passat aquest temps, comprovem la cocció, retirar l'excés de l'oli, afegim unamica d'aigua i continuem la cocció uns 10 minuts més aproximadament.
Els Pimientos de Cristal són una varietat única de pebrots produïts a Navarra i La Rioja i de producció limitada, es presenten envasats i rostits, es pelen a mà de manera artesana i és difícil per les seves característiques trobar algun sencer. Són molt delicats i tenen molt poca pell i poca carn. Els que acompanyen aquest plat els varem comprar a La Rioja i són de l'empresa El Navarrico de San Adrián. Només cal afegir un fil d'oli d'oliva verge extra i unes escames de sal. De sabor dolç i poder especiat. 

Salsa de fines herbes:
Ingredients:
  • 60 gr. de mantega
  • 50 gr. de farina
  • 3 dl d'aigua molt calenta o brou vegetal
  • Herbes aromàtiques picades: estragó, anet, marduix i julivert
Elaboració: Fem un roux amb la mantega i la farina, coure uns 10 minuts, incorporar el brou molt calent, remenar fins obtenir una massa homogènia i en el moment de portar a taula afegir les herbes aromàtiques.
Preparació i cocció del tournedó:
  • Salpebrem els tournedós per ambdues cares i els posen en una paella antiadherent no molt calenta amb un fil d'oli d'oliva i els daurem a foc mig alt durant 4 minuts per cada cara i coem al punt.
Tot seguit emplatem: posem en el plat el tournedó, unes quantes patates, els pimientos de cristal i la salsa de les herbes aromàtiques. Si no ho emplatem immediatament el podem posar, uns minuts, al forn prèviament escalfat a temperatura de 200 º C.

Que vagi de gust!

Proposta de maridatge: Vi Propiedad de Bodegas Palacios, DO La Rioja, és un vi negre procedent de vinyes velles, de cultiu ecològic varietat garnatxa en un 92% i altres varietats autòctones. La verema es fa a mà amb estricte selecció. El vi és elegant i fresc amb notes de fruits vermells, poder de magrana i algunes especies. Té una graduació de 14,5º . El vi que acompanya es de l'anyada 2015 qualificada com molt bona per DO Rioja.

Pot interessar també: