28/11/2017

Viure de l’aire del cel

Dissabte 25 de novembre representants d'Estabanell Energia vam visitar el molí de vent que promociona el projecte que porta el nom Viure de l'aire (www.viuredelaire.cat). És la primera experiència, a nivell nacional, de quelcom que és habitual al centre i nord d'Europa, com és la propietat col·lectiva d'un sistema de generació elèctrica a partir de fonts d'energia renovables.
En aquest cas es tracta d'un aerogenerador de 2,35 MW, de 84 metres d'alçada i un diàmetre de pales de 103 metres, que podria alimentar tots els habitatges d'una població com Seva. Està situat al terme municipal de Pujalt, a la Segarra, en una zona on n'hi ha molts d'altres, doncs el vent està garantit.

Viure de l'aire del cel
Gòndola on s'encaixarà l'eix de les aspes

Quin sentit té, per a una família, participar en un projecte com aquest?
Permanentment realitzem activitats que deixen una empremta en el medi ambient, concretament per l'emissió de CO2 a l'atmosfera.
Jo faig això? I ara!
Tots sabem que si anem en cotxe, si no és elèctric, fem emissions de CO2. Quantes? Doncs algú que visqui al Vallès, i vagi cada dia laborable a Barcelona, emet unes 5 tones de CO2 cada any. En aquest cas, si volem ser respectuosos amb el medi ambient i deixar als nostres fills un entorn en el que puguin viure, tenim tres opcions; fer servir el tren, que es mou gràcies a l'electricitat, comprar un vehicle elèctric, o compensar-les. El projecte Viure de l'aire serveix per a compensar-les.
Invertint 700€ compensem 1.000 kWh anuals d'energia durant 20 anys, i n'obtenim una rendibilitat superior a la que donen les entitats financeres en aquests moments

Viure de l'aire del cel
Dents de serra a l'extrem de cada hèlix, per reduir el soroll

Un altre consum que ens ha de preocupar és l'elèctric. Els clients d'Estabanell Energia, i els d'altres empreses petites, tenen garantit que el 100% del seu consum prové de fonts renovables i, per tant, no fan emissions. És molt important mirar la informació que apareix a les factures, pel que fa al percentatge d'energia renovable que fa servir l'empresa que ens ven l'electricitat. Si no és del 100% poden canviar de comercialitzadora, o compensar per la diferència.
Amb una inversió d'entre 1.000 i 5.000 euros, feta d'un sol cop, una família pot compensar el 100% de les emissions que produeix, i contribuir al bé comú, aquell que ens afecta a tots, al nostre present i al nostre futur. Hi ha algú que pugui argumentar en contra?
Dissabte 25 vam veure que a Pujalt hi ha arribat tot; les aspes, els diferents cossos que formaran la torre, el transformador, la gòndola, i ja fa una setmana que hi ha la grua. Ara, l'objectiu és muntar-ho tot en un màxim de quatre setmanes, per deixar de pagar el lloguer de la grua.
Les aspes són impressionants, de 50 metres de longitud cadascuna de les tres, amb una estructura de dents de serra a l'extrem per reduir el soroll que produeix la seva rotació. Quan ens acostem a Igualada, o viatgem cap al Delta de l'Ebre i veiem grups de grans molins a l'horitzó, amb les aspes que semblen rotar lentament, a l'extrem ho fan a 300 km per hora i, inevitablement, produeixen un soroll en tallar el vent.
El molí s'orienta, sempre, de cara al vent, i les aspes prenen un angle diferent en funció de la velocitat d'aquest, doncs no poden superar una velocitat màxima, que perjudicaria la mecànica del molí. Quan el vent és feble les pales ofereixen la seva màxima resistència, i van canviant l'angle en funció de la velocitat del vent i les limitacions mecàniques del molí, gràcies a sistemes electrònics que ho controlen tot plegat.

Viure de l'aire del cel
Transformador a la base, i part de la grua en segon terme
D'aquí a uns mesos es començarà a generar electricitat totalment neta, i encara es poden fer aportacions i ser part d'aquest projecte, que en aquests moments compta amb un préstec a dos anys, de la Caixa d’Enginyers, per cobrir la petita part que encara no ha estat subscrita.
Amb projectes com aquest s'està dissenyant el futur energètic del país.


Font: Santi Martinez Farrero