El 15 de juny es va celebrar el Dia Mundial de la Tapa.
En diferents ciutats del món, es presenta cada any un programa molt complert on diferents bars i restaurants ofereixen tapes a preus especials, organitzen consursos, cates i altres activitats.
A Espanya també celebrem aquest dia amb tot tipus de plats en miniatura amb diferents graus de sofisticació, desde sempre ha existit al nostra país la costum d’anar de tapes.
A continuació presentem algunes de les tapes més típiques:
Patates braves i patates allioli
Són patates fregides cubertes d’una salsa molt gustosa. La brava és picant i l’allioli s’elabora principalment amb oli d’oliva i all.
Truita espanyola
Es sol demanar com un “pintxo de truita”. La més tradicional es prepara amb ou, patates i oli d’oliva, però molts són els que hi afegeixen també ceba.
Pernil
Si és ibèric, millor. És un dels productes espanyols que més agrada a qui ens visita i en tapes es sol acompanyar amb pa o picos (petites porcions de pa cruixent típiques d’Espanya).
Formatge
A Espanya hi ha moltes varietats i normalment s’ofereix un formatge local. Alguns molts coneguts com el Manxego (típic de Castilla – La Mancha), l’ Idiazábal (País Basc), el Roncal (Navarra), el Mahón (Illes Balears) o el Majorero (Illes Canàries).
Olives
Són olives i les més populars es serveixen adobades. De fet, els adobats en general són habituals a les tapes. També hi ha olives farcides (normalment d’anxoves o pebrot)
Calamars
Arrebossats amb oli d’oliva i servits calents. Són popoulars en tot el país, especialment en forma d’anella.
Croquetes
Tot i que les de pernil són les més tradicionals, es poden trobar farcits cada vegada més populars com bolets, centolla, calamars, gambes, bacallà o varietats de formatge com el Cabrales.
Musclos
S’elaboren principalment al vapor i es poden servir amb llimona o acompanyats de tomàquet, ceba, pebrot molt picats i amanits.
Pa amb tomàquet
Pa, tomàquet, oli d’oliva (opcional) i sal. És típic de Catalunya. Segons els gustos, es pot afegir pernil, embotits, truita o formatges.
Botifarra negra i xoricets
Són, junt amb el pernil, dos dels embotits procedents del porc més popular en les tapes. La primera es fa amb arròs i els xoricets es preparen, per exemple, a la brasa o cuinats a la sidra. Altres tapes de porc també populars són la picadeta (carn picada i adobada)
Gilda
És un clàssic del País Basc, on a les tapes dels hi diu “pintxos”. És un pintxo composat per anxova, oliva i guindilla.
Ous trencats
També se’ls coneix com “ous estrellats” i són ous fregits amb la iemay son huevos fritos con la gemma bastant liquida i col.locats sobre un llit de pernil i patates fregides. Al trencar-se o “estrellar-se” els ous, la gemma cubreix la resta d’ingredients. Es sol acompanyar de pa per “sucar” la gemma de l’ou. També hi ha altres versions populars que substitueix el pernil per les gules, gambes o altres embotits.
Sèpia
A la plantxa i acompanyada de maionesa o salsa allioli. En molts llocs, són populars les “puntillitas” (semblant a la sèpia però més petites).
Paella
És la recepta més popular de la Comunitat Valenciana i el seu principal ingredient és l’arròs, que s’acompanya de productes de l’hort i, segons el cas, carns o marisc.
Pop a la Gallega
Es serveix habitualment amb una taula de fusta i és propi de Galicia. Per això, se’l coneix com a “pop a la gallega”. Es serveix cuit i trocejat, amanit amb sal i pebre vermell, acompanyat d’oli d’oliva.
Patates arrugades
Les vas a degustar sobre tot si visites Canàries, on les acompanyen amb “mojo” (salsa autòctona de sabor intens). Les més famoses es preparen amb una petita patata de la zona que es cou amb molta sal.
Peixet fregit
Peixet fregit arrebossat amb oli d’oliva. És més comú a Andalusia, on es serveix amb freqüència amb un cucurutxo de paper i amb un gustós adobat. Es coneix també com a“bienmesabe”.
Ensaladilla
És un plat fres i es prepara amb patates bullides, maionesa, tonyina, ou i diferents hortalises i llegums trocejades, com pastanagua, pèsols, mongetes.
Migues
És bàsicament pa desmenuçat i fregit amb oli d’oliva i numerosos ingredients que potencien el sabor del plat. Com pot ser xoriço, cansalada, pebrots, alls, cebes… Lleva principalmente pan desmenuzado y frito con aceite de oliva y numerosos ingredientes que suman sabor al plato. Éstos pueden ser chorizo, panceta, pimientos, ajos, cebollas…