31/01/2017

A Califòrnia els operadors envien SMS als clients quan preveuen hores especialment cares o barates

eMeter és una empresa del Grup Siemens. La visitem el 25 de gener de 2017 amb motiu del viatge a Califòrnia amb altres empreses integrades a GEODE.
Les oficines són davant del mar, i el primer que es nota és l'absència de gent treballant en un espai diàfan molt gran, doncs sembla que un bon nombre de col·laboradors treballa des de casa.

A Califòrnia els operadors envien SMS als clients quan preveuen hores especialment cares o barates

eMeter centra la seva activitat en l'explotació de dades de consum energètic, com les que generen els comptadors electrònics.
Al futur que preveuen, els consumidors només pagaran per la diferència entre el que consumeixin i el que produeixin, és el que es diu balanç net.

De totes maneres, hi ha una xarxa de transport i de distribució que ja existeix, i d'alguna manera s'haurà de repartir el cost de manteniment i operació.
Consideren que els pagaments es faran per transaccions i no pas per consum com es fa ara.

Per fer-ho possible, els dispositius instal·lats a les xarxes elèctriques i als llocs de consum, llars o establiments comercials o industrials, hauran de ser:

  • Bidireccionals.
  • Granulars.
  • Intel·ligents.
  • Proactius.

D'aquesta nova situació se'n beneficiaran els operadors de les xarxes, doncs milloraran les seves operacions, i els consumidors/productors, que milloraran el coneixement sobre les conseqüències de les seves decisions energètiques.
En aquests moments, a Califòrnia, la majoria dels operadors envien SMSs als seus clients quan preveuen que hi haurà alguna hora especialment cara o barata, però això només és el començament.
La gran transcendència de disposar de sistemes de Bigdata per fer l'anàlisi de les dades, és que ja no es necessita treballar sobre una mostra i fer estimacions sobre el comportament de la totalitat, sinó que es pot fer tota mena d'anàlisi amb el 100% de les dades.

A Califòrnia els operadors envien SMS als clients quan preveuen hores especialment cares o barates

Alguns dels filtres que estan fent servir serveixen, per exemple, per a:

  • Previsió de sobrecàrrega de transformadors, facilitant actuacions preventives.
  • Afegint algoritmes estadístics, analitzar els circuïts que tenen més problemes, per actuar de forma preventiva.
  • Anàlisi individual de variacions de voltatge.

Amb aquesta informació s'ha d'aconseguir fer més eficients les actuacions de la distribuïdora, per millorar la qualitat del servei.


Font: Santi Martinez i Ramon Gallart