14/02/2020

A pale blue dot… (Un petit punt blau)

No em van gaire les collonades sentimentals importades o imposades d’altres terres com ara Sant Valentí, Halloween, el dia d’Acció de gràcies, Santa Claus ni la Coca-Cola ensucrada amb mala folla que ara suporta impostos addicionals de la (des)Generalitat de Catalunya que ja no té honor ni vergonya. Així, mentre Hollywood ens fa creure que un Joker escanyolit i una mica obtús és una obra mestra, Sinera jau estesa i profunda, acarada a Istambul, més poderosa que els Great Plains del Midwest contemplant les nostres misèries desarrelades.

Ara fa trenta anys, la sonda espacial Votager 1 navegava impune cap enlloc a uns sis mil milions de quilòmetres de la Terra a punt d’abandonar el sistema solar i el seu llunyà bressol terraqüi. Carl Sagan va demanar al comandament de la NASA que girés la nau i, abans d’abandonar-nos, fes una darrera fotografia del planeta que l’havia parit, la Terra.

Els nostres petits afers terrenals, en la distància, no ocupaven més de 0,12 píxels i, en aquesta resolució i perspectiva, tot deixava de tenir importància. Sagan va definir la Terra en aquella fotografia com un petit punt blau pàl·lid i poc més tard en va publicar un llibre amb les seves reflexions sobre la singularitat, o no, de l’espècie humana, els descobriments científics, els vols tripulats, la colonització de l’espai profund i la supervivència de la humanitat que, a petits salts, potser va fent via cap a la seva extinció per imbècil.

Així, mentre els virus de la Xina ens acollonen dia sí i dia també, mentre Trump (o algun altre sonat de moda) vol anihilar algú a cops de piulades i exèrcits demolidors, mentre Busel·les segueix essent recer de dements i es reclama una figura mediadora per resoldre un conflicte sense solució al bell mig de la Catalunya estranya, mentre l’Hospital de Vic recupera els pressupostos de fa deu anys i els hiverns ja no són el que eren, val la pena contemplar aquell petit punt blau pàl·lid de 0,12 píxels i concloure, com sol dir el meu pare des de la seva saviesa de manyà de l’antiga escola, que tot plegat és una puta merda.

Déu, perquè no em compres un Mercedes-Benz?


Consultes