11/11/2019

A qui beneficia la llei electoral?

Tornar a sentir ahir, al debat post electoral, la recorrent mentida de que la llei electoral beneficia els partits nacionalistes, m'ha tornat a portar a recuperar aquesta taula per tal de demostrar que la llei electoral espanyola és bastant neutra respecte a les forces nacionalistes, beneficia sobre tot a les dues principals forces estatals i perjudica a la resta de forces estatals que no concentren vot en llocs concrets.
La taula compara els resultats hipotètics amb un sistema de circumscripció única estatal, amb 1 persona 1 vot (columna de la dreta), i els resultats reals de diumenge al 100% escrutat (columna de l'esquerra):


PSOE
120
98
PP
88
73
Vox
52
53
Unides Podem
35
45
ERC
13
13
C's
10
24
Junts per Cat
8
8
EAJ-PNV
7
5
Bildu
5
4
Más País
3
8
CUP
2
4
CC
2
2
BNG
1
2
PRC
1
1
Teruel Existe
1
0
Pacma
0
3

En blau els partits beneficiats i en vermell els perjudicats.
El problema no és la llei d'hont, sinó el sistema de circumscripcions de mides molt diferents, algunes enormes, com Madrid o Barcelona i d'altres diminutes, com Sòria o Terol, que fan impossible la proporcionalitat. El sistema, amb múltiples circumscripcions molt petites (que trien menys de 5 escons), està muntat per a que només els 2 primers partits puguin tenir representació en aquestes províncies (en situacions excepcionals, també la 3a força). Aquesta és la base sobre la que es va fonamentar el bipartidisme. Un sistema electoral creat per Abril Martorell (UCD) i Alfonso Guerra (PSOE) per barrar el pas a una representativitat important del PCE.