22/09/2017

Així s’imaginaven les ciutats del futur al 1923 (i tant de bo es faci realitat algun dia)

Quan el món s'està convertint en un complet caos és molt difícil ser optimistes i imaginar com serà la vida en el futur. Però potser ha arribat el punt en què imaginar aquests mons fantàstics, és l'únic que pot alleujar l'estrès de viure en el món actual.

Així s'imaginaven les ciutats del futur al 1923 (i tant de bo es faci realitat algun dia)
Il·lustració de 1923 que mostrava com serien els Estats Units en el futur (Science and Invention / Arxius Novak)
L'anterior imatge, ha sortit de l'edició d'octubre de 1923 de la revista Science and Invention, publicada pel pioner de la ciència-ficció Hugo Gernsback (1884-1967). Aquesta revista oferia als nord-americans en la dècada de 1920 un avançament de com podria ser el futur. Encara que a Science and Invention només es publicaven una o dues històries de ciència-ficció en cada edició, aquestes il·lustracions visionàries eren publicades al costat de les notícies de tecnologia d'avantguarda, avenços científics i prediccions de com serien utilitzats aquests avenços en el futur.
Aquesta visió futurista en particular va ser il·lustrada per Louis Bierdermann (1874-1957) i estava inspirada en les ciutats europees. Gernsback, un ciutadà nord-americà originari de Luxemburg, va agafar moltes idees de com podia ser una ciutat futurista d'algunes metròpolis i regions d'Europa, i les va fusionar al millor estil de Nova York.

Així s'imaginaven les ciutats del futur al 1923 (i tant de bo es faci realitat algun dia)
Extracte d'una il·lustració de 1923 que mostrava com serien els Estats Units en el futur (Science and Invention / Arxius Novak)
A Europa les persones no passen fins a una hora cada dia viatjant cap als seus llocs de treball. Normalment viuen a prop i de vegades, fins i tot, directament a sobre de la feina. La il·lustració mostra una ciutat nord-americana del futur en què es va acabar la necessitat de viatjar cada dia, com tants de nosaltres ho fan. Això suposa una pèrdua de temps increïble, significa gastar diners en transport i molts inconvenients. En el futur, les ciutats estaran distribuïdes en edificis gegantins que ocuparan illes completes, com es veu en la imatge anterior.
En elles hi haurà parcs, restaurants i fins i tot pistes d'aterratge per avions, tot això sobre els apartaments en els que viuran les persones. El nivell superior de cada edifici es connectarà amb un altre mitjançant ponts. Els avantatges d'aquest pla urbà són tants que és sorprenent que fins ara ningú no ho hagi intentat. A Nova York hi ha alguns jardins a les teulades de certs edificis en què fins i tot hi creixen arbres, però més enllà d'això, no.
El disseny del cotxe volador prové de la portada de l'edició de maig de 1923 de la mateixa revista, Science and Invention:

Així s'imaginaven les ciutats del futur al 1923 (i tant de bo es faci realitat algun dia)
Extracte de la portada de l'edició de maig de 1923 de la revista Science and Invention, mostrant com seria el cotxe volador al 1973 (Science and Invention / Arxiu Novak)
Amb totes les notícies recents de cotxes voladors, per què ningú pot fer-ne un que llueixi tan genial com aquest? Suposem que per la mateixa raó per la que tampoc tenim ciutats com les d'aquesta il·lustració: Els Estats Units ni tan sols ha descobert com donar a la seva gent algunes necessitats bàsiques, com les mesures de control d'armes o un programa d'atenció mèdica universal.


Font: GIZMODO