15/05/2017

Alemanya converteix una mina de carbó en una enorme bateria neta que donarà electricitat a 400.000 llars

Alemanya s'està prenent molt seriosament el tema de les energies renovables, per això es vol fer que una mina de carbó produeixi electricitat sense contaminar. Científics alemanys treballen precisament en això a la mina de Prosper-Haniel, al nord-oest del país.

Alemanya converteix una mina de carbó en una enorme bateria neta que donarà electricitat a 400.000 llars

Prosper-Haniel és una mina subterrània que porta produint carbó al voltant de 50 anys, però el govern alemany ha programat el seu tancament definitiu per a 2018. Aquest any començaran les obres per convertir-la en una central hidroelèctrica que proporcionarà 200 megawatts d'energia neta per donar electricitat a més de 400.000 llars.
El projecte porta en desenvolupament des de 2012 i serà el primer d'una sèrie de transformacions similars que s'estendran a altres jaciments del país. ¿Com s'extreu electricitat d'una mina? La solució és enginyosa i passa per inundar- la d'aigua. Prosper-Haniel té més de 26 quilòmetres de galeries que s'endinsen 600 metres a l'interior de la terra. El projecte aprofita precisament això, el desnivell, un tresor que no existeix en la regió, que és una plana sense elevacions naturals d'importància.
El projecte construirà un enorme llac artificial sobre la mina que inundarà els túnels d'aigua. Aquests túnels convertits en conductes formaran un circuit que alimentarà una sèrie de turbines igual que en una central hidroelèctrica convencional, però sota l'aigua.

Alemanya converteix una mina de carbó en una enorme bateria neta que donarà electricitat a 400.000 llars

Una sèrie de generadors eòlics ajudaran al sistema a bombar els gairebé un milió de metres cúbics d'aigua de tornada a la superfície quan sigui necessari. El projecte té l'avantatge que tot just modifica el paisatge sobre la mina i no requereix desviar o modificar el curs de cap aqüífer de la zona. Només cal aprofitar les abundants pluges de la regió de manera controlada. Tampoc genera cap tipus de contaminació perquè no explota combustibles fòssils. Tan sols aprofita les galeries excavades i el seu desnivell.
S'espera que la central hidroelèctrica subterrània entri en activitat el 2025. El projecte no és l'únic en la seva classe. A Regne Unit i en una mina d'or abandonada d'Austràlia s'estan proposant iniciatives similars.

Font: UPSW via Science Alert