27/01/2017

Antena de 40 cm que connecta l’AVE a Internet fins i tot en els túnels

Els trens AVE han començat a oferir connexió a Internet. És el resultat d'un intens treball d'enginyeria en el qual han participat l'operador espanyol de telecomunicacions per satèl·lit Hispasat, juntament amb Aicox entre altres empreses. La solució de connexió en mobilitat via satèl·lit servirà per llançar PlayRenfe, un nou servei de connectivitat wifi adjudicat a Telefónica al novembre de 2015, que proporciona informació relativa al viatge en temps real o televisió en directe, una opció que cap altre operador de trens pot oferir en l'actualitat.

Antena de 40 cm que connecta l'AVE a Internet fins i tot en els túnels

Així mateix, les connexions de baixada de 100 Mbps, faran possible incorporar "noves funcionalitats de comandament i control, emergències i pagament a bord dels trens AVE de Renfe", expliquen al suplement Innovadores del diari El Mundo fonts d'Hispasat.
L'element més destacat d'aquesta solució és una antena de baix perfil giroestabilitzada que, gràcies als seus eixos de rotació, es manté orientada en tot moment als satèl·lits Hispasat 30W-4 i 30W-5.
A més, el baix perfil de l'antena, inferior als 40 centímetres, permet que l'altura del tren no superi els límits de gàlib exigits per travessar els túnels i redueix la possibilitat que es produeixin impactes amb elements externs que podrien danyar els equips i interrompre la connectivitat. Finalment, els sistemes d'ancoratge i subjecció s'adapten a tots els models de trens.

Antena de 40 cm que connecta l'AVE a Internet fins i tot en els túnels

El conjunt del terminal està cobert per una estructura fabricada expressament per aquest servei, el perfil protegeix l'equipament i manté el disseny aerodinàmic dels vagons sense reduir les prestacions de l'antena. El terminal desenvolupat per Hispasat al costat d'altres empreses espanyoles pot integrar-se en solucions combinades amb xarxes de comunicacions mòbils LTE (Long Term Evolution).

Antena de 40 cm que connecta l'AVE a Internet fins i tot en els túnels

"En l'actualitat, l'ús de la tecnologia satelital permet accelerar la implantació dels serveis de banda ampla en trens, en facilitar la connectivitat fins i tot en els punts on encara no arriba el desplegament d'aquestes xarxes terrestres", afirmen fonts de l'operadora. "A mig i llarg termini, la connexió satelital garantirà la continuïtat del servei al llarg de tot el trajecte dels trens, com a suport a les xarxes 3G i 4G, i permetrà l'accés a la televisió en directe". Gràcies a la combinació amb la tecnologia LTE, la connectivitat d'alta qualitat es manté sense interrupcions al llarg de tot el trajecte, fins i tot durant el pas del tren per túnels.
En aquesta situació, el tren se serveix en exclusiva de les xarxes terrestres 3G i 4G, però al sortir del túnel, l'antena es reorienta automàticament al satèl·lit.


Font: El Mundo