En un vídeo gravat amb un iPhone, soldats robots patrullen pels carrers d'un plujós Londres. Les imatges fan servir els nous efectes de realitat augmentada (RA) que
Apple oferirà en l'última versió del sistema operatiu iOS per iPhone i iPads.
La nova tecnologia
ARKit d'Apple converteix la complexa combinació de visió artificial (sensors de moviment i el programari de mapes present a
Pokémon Go o a
Snapchat) en alguna cosa que pot incorporar-se a qualsevol app.
Tim Cook, el conseller delegat d'Apple, no ha pogut contenir el seu entusiasme sobre la realitat augmentada. L'impacte de la RA serà
"gran i profund", assegurava l'estiu passat en una teleconferència amb analistes, durant la presentació dels seus resultats trimestrals.
"És una d'aquelles coses de les que ens meravellarem des d'un principi".
Malgrat les sòlides dades de vendes anunciades, hi ha especulacions sobre el rumb que prendrà a partir d'ara la companyia de la poma, que celebra el desè aniversari del llançament de l'
iPhone.
En el futur immediat, preocupa si les vendes del telèfon intel·ligent podran seguir augmentant indefinidament. A partir d'aquí, s'analitza el progrés d'Apple amb la RA per valorar la capacitat de la companyia per seguir sorprenent als seus clients. Pot esquivar Apple el destí de la majoria de les empreses de Silicon Valley, presoneres de la seva mida i de la burocràcia?
Són preguntes profundes que coincideixen amb les previsions d'alguns analistes que apunten que l'empresa més valuosa del món podria convertir en la primera companyia nord-americana amb un valor de més d'un bilió de dòlars.
Apple va incrementar la seva capitalització de mercat en 30.000 milions de dòlars el passat 2 d'agost (pràcticament el valor d'HP i més del que valia Dell quan va ser privatitzada fa uns anys) després de preveure el dia anterior una acceleració del creixement de les vendes.
Per mantenir aquest creixement, està treballant en més innovacions. S'espera que almenys un model del proper iPhone inclogui un carregador sense fil, i sensors 3D que permetin als propietaris desbloquejar el dispositiu amb la mirada.
No obstant això, hi ha qui pensa que no són més que millores incrementals, i que els grans fabricants de
smartphones s'han vist limitats per l'obligació de produir més de 200 milions de dispositius a l'any.
Pero, l'enorme escala d'Apple aporta ingents recursos. A mesura que l'iPhone madura, la firma de la poma ha començat a apostar per altres mercats, des dels cascs i els altaveus sense fils a la tecnologia per a l'automòbil i la robòtica.
La inversió anual d'Apple en R + D s'ha multiplicat per deu des de 2007. En els nou primers mesos de l'any financer 2017 suma 8.600 milions de dòlars, i equival al 5% dels ingressos, el seu major ràtio des de 2005. En documents presentats als reguladors, Apple va explicar que l'augment es
"va deure principalment a un increment de les despeses de plantilla per recolzar l'expansió de les activitats d'R + D".
L'estiu passat, Cook va temptar als inversors suggerint que el seu treball en els
"sistemes autònoms" podria tenir una
"àmplia varietat d'usos, i el vehicle és només una d'elles". Cook ha reconegut que Apple està fent una
"gran inversió" en l'autonomia. Això va portar als analistes a especular sobre quin podria ser el misteriós nou projecte; des de drons amb càmeres, fins a robots domèstics. Apple sol treballar en projectes molt diferents, i no tem experimentar i després descartar algunes idees abans que vegin la llum.
ExperimentacióMalgrat l'entusiasme que desperta ARKit, la companyia segueix sense estar segura de quin podria ser l'ús més convincent per a unes ulleres amb aquesta tecnologia. Així, s'està experimentant encara amb una àmplia varietat de prototips. Un grup d'enginyers va afirmar que estaven treballant en el desenvolupament d'un parell d'ulleres amb càmeres 3D, però sense vidres, usant l'iPhone com a pantalla principal.
Aquest dispositiu tindria molt més en comú amb la càmera de vídeo
Spectacles de Snapchat que amb els cars i voluminosos cascs de RA HoloLens de Microsoft, els quals mostren hologrames digitals que poden ser manipulats fent gestos amb les mans. No obstant això, no s'ha pres cap decisió definitiva sobre la forma final del producte i Apple no ha volgut fer declaracions.
Segons fonts de la companyia, la firma té diversos grups d'experts en "visió artificial", que serveix de base a la RA i als sistemes autònoms. La companyia inverteix recursos en un major nombre de tecnologies fonamentals, i als dissenyadors i enginyers d'Apple no els importa esperar el moment adequat per llançar un nou producte, en lloc de forçar la seva sortida perquè coincideixi amb el calendari de resultats trimestrals de Wall Street, però després es mobilitzen ràpidament quan arriba el moment que Apple faci una
"contribució significativa".
La consultora IDC va vaticinar recentment que la inversió en RA i en productes i serveis de realitat virtual podria disparar-se dels 11.400 milions de dòlars el 2017 als 215.000 milions de dòlars al 2021.
Alguns desenvolupadors d'aplicacions mòbils són optimistes pel que fa a la RA, i creuen que podria convertir-se en la propera gran plataforma tecnològica després dels
smartphones. No obstant això, Geoff Blaber, un analista de CCS Insight, pensa que les ulleres de RA podrien trigar uns 10 anys a convertir-se en un producte per al mercat generalista com l'iPhone.
Font: Expansion