14/07/2017

Bany d’estiu a la platja

Primer de tot ser molt conscients de les condicions climatològiques i  l’estat de la mar. Encara que hi hagin núvols ens podem cremar i amb massa sol, deshidratar.

Altre cosa són els riscos de posar-nos a l’aigua amb onades fortes. Encara que sapiguem nadar, ens pot arrossegar, tirar per terra , i ofegar!!. Els accidents són reals. Tampoc ens posarem a l’aigua si estem marejats o no ens trobem gaire bé, o estem fent la digestió.

S’ha de fer cas de les recomanacions de bandera. No posar-s’hi si és vermella (molts accidents són per no fer cas), i molt control si és groga .

També ens pot passar és que estant a l’aigua notem alguna cosa estranya a les cames o al cos, i sigui que ens hagi picat una MEDUSA. Si ja les veiem, millor no acostar-se ni intentar tocar-les. Amb la calor les podem trobar més sovint i molt properes en les zones de banys. Encara que les trobem a la sorra, poden afectar-nos (senceres o un tros) ja que tarden unes hores en perdre  l’efectivitat tòxica.

La picada de medusa pot donar envermelliment, dolor, coïssor, i urticària.

Què fer?:

-Primer de tot, calma. Sortir o treure la persona de l’aigua .

-Amb la picada, les parts de medusa inserides a la pell (nematocists) es treuen amb pinces, MAI AMB ELS DITS.

-RENTAR la zona afectada AMB AIGUA DE MAR O SÈRUM FISIOLÒGIC.

-NO POSAR MAI AIGUA DOLÇA (DE L’AIXETA, D’AMPOLLA..) DIRECTA SOBRE LA PICADA (empitjora la simptomatologia).  Si no hi ha altre possibilitat, posar aigua freda o gel en una bossa de plàstic i aplicar.

No fregar la zona afectada ni tocar amb les mans.

Si hi ha dolor, es pot prendre algun analgèsic . I si hi ha molta picor, urticària o afectació més gran, consultar un centre mèdic el més aviat possible per tractament més intens.

És poc freqüent que faci anafilaxi i simptomatologia greu però s’ha d’estar alerta.

Existeixen cremes protectores repel·lents de meduses comercialitzades.

Que gaudiu d’un bon bany d’estiu amb precaució!!