31/12/2016

Blau d’Osona -octubre-12 formatges per un any-

10 Proposta formatgera octubre: Blau d'Osona Cingles de Bertí, Blau de Centelles, Blau Molí de la Llavina.
Fa tres setmanes,(vaig publicar aquest post el 25-10 al facebook de CuinaCinc), un dissabte al matí vaig anar al Molí de la Llavina per escriure sobre aquest gran blau, per veure el lloc on s'elabora i es transforma un gran formatge i fer les fotos per acompanyar el post.
Amb aquests tres noms es coneix aquest formatge blau, pioner a Catalunya, de producció limitada que elaboren en Josep i la Glòria des de l'any 1997 en el Mas Llavina a les afores de Centelles, a la comarca d'Osona-.
El blau del Moli de la Llavina s'elabora amb llet crua de vaca de raça frisona del mateix ramat. Després d'una llarga elaboració de 8 a 10 hores, 2 dies d'oreig, madura en una cava natural ubicada a sota el Mas on el fong Penicillium roqueforti  fa la seva feina sense cap tipus d'intervenció. Un procés que s'ha anat millorant pel mestre formatger. Ara, a la tardor i l'hivern és el millor moment per degustar-lo, en temps dels bolets, de carbasses i de moniatos o per acompanyar l'amanida de tardor de CuinaCinc. És cremós i de gust intens, pot arribar a ser picant. L'he tastat amb una crema de carbassa i em sembla deliciós. Blau i taronja.
Es presenta en 1/2 peces embolicat en un paper d'alumini especial amb un gravat del Cingles de Bertí, aquest paper conserva la humitat i el protegeix.
La Dolors i l'Enric són les persones que s'encarreguen de portar-lo a les fires de formatges artesans de Catalunya.
Els fills continuen la tradició en uns espais de degustació, tast en un espai al propi Mas i les visites turístiques del Mas
El Mas Llavina es una gran casa documentada des de l'any 1040 com a Molí de farina d'aquí el seu nom, hi ha constància de la mateixa família des de fa més de 500 anys. A l'any 1997 varen celebrar el cinc-cents aniversari reunint a tots els Llavina per celebrar l'arribada del cognom al Molí.

En aquests anys d'història del llinatge familiar va superar les crisis, les guerres, i la fil·loxera adaptant la seva economia a la ramaderia, la pagesia i l'elaboració de formatges des de 1985. A més a més del blau, elaboren: mató, cabra madur, cabra tendre, i pastís de formatge.
Conec aquest formatge gairebé des de l'inici de la seva elaboració quan a la comarca va despertar sorpresa per ser el primer blau que es feia a Catalunya, el temps i el bon fer d'aquesta família l'han posicionat en un lloc destacat i privilegiat en el món formatger.

El blau d'Osona es agradable degustar-lo amb un pa de cereals, melmelades de figues, pera o maduixa i marida amb aquell vi o cervesa que t'agradi. Algunes suggerències: Un vi de Banyuls, una cervesa negra, un cava jove o un vi dolç. Cadascú té el seu preferit.

Un formatge que la la Laia i la Natàlia, en el seu llibre del formatges catalans anomenen "Rebel"
Aquest blau tan singular amb reconeixements i premis es pot comprar a Vilaviniteca de Barcelona, a  la nova formatgeria Vialactica de Vic, La Selecta de Manlleu i a la mateixa formatgeria Moli de la Llavina
La xef Carme Ruscalleda l'incorpora a la seva carta en temporada.
És temps de blaus!
                                  Les oques guardianes