20/04/2017

Breu història del Blockchain i del llarg futur que se li espera

Moltes de les tecnologies que avui en dia es donen per fetes van ser revolucions silencioses. Per exemple, la influència dels smartphones en la forma de treballar i relacionar-se. Abans, quan la gent estava fora de l'oficina, se n'havia anat, perquè un telèfon estava lligat a un lloc, no a una persona. Ara hi ha nòmades globals que construeixen nous negocis directament des dels seus mòbils. I cal fer notar que els smartphones només existeixen des de fa una dècada.

Breu història del Blockchain i del llarg futur que se li espera

Ara estem enmig d'una altra revolució silenciosa: el Blockchain, una base de dades distribuïda que genera una llista cada vegada més gran d'historials ordenats, anomenats blocs. Aquesta és una breu història del què ha passat amb el Blockchain en els últims 10 anys:

La primera innovació important del Blockchain va ser Bitcoin, un experiment de moneda virtual. La capitalització borsària de Bitcoin oscil·la ara entre 10.000 i 20.000 milions de dòlars (entre uns 9.465 i uns 18.930 milions d'euros) i és utilitzada per milions de persones per realitzar pagaments, inclòs un gran i creixent mercat de remeses.

Breu història del Blockchain i del llarg futur que se li espera

La segona innovació es va dir Blockchain que, en essència, va ser el descobriment que la tecnologia amb la qual funcionava el Bitcoin podia separar-se de la moneda i ser utilitzada per a tot tipus de cooperació entre organitzacions. Gairebé totes les institucions financeres importants del món estan estudiant i investigant la tecnologia en aquest moment i s'espera que el 15% dels bancs utilitzin el Blockchain durant el 2017.

La tercera innovació es va anomenar contracte intel·ligent, i es va manifestar en un sistema de Blockchain anomenat Ethereum, que incorpora petits programes informàtics sobre el Blockchain per representar instruments financers, com préstecs o bons, en lloc de tan sols les fitxes de l'estil de l'efectiu de bitcoins. La plataforma de contracte intel·ligent Ethereum ara té una capitalització borsària de al voltant de 1.000 milions de dòlars (uns 946.000 euros), amb centenars de projectes dirigits cap al mercat.

Breu història del Blockchain i del llarg futur que se li espera

La quarta innovació important, que ara mateix és l'última moda de la tecnologia del Blockchain és la "prova de participació". El Blockchain de la generació actual està assegurat per "proves de treball" en què el grup amb la major potència computacional pren les decisions. Aquests grups s'anomenen "miners" i operen amplis centres de dades per proporcionar aquesta seguretat a canvi de pagaments amb criptomoneda. Els nous sistemes prescindeixen d'aquests centres de dades i els substitueixen amb complexos instruments que ofereixen un grau similar o major de seguretat. S'espera que els sistemes de prova de treball comencin a operar aquest any.

Breu història del Blockchain i del llarg futur que se li espera

La cinquena innovació important és el Blockchain escalat. Ara mateix, en aquest món, cada ordinador de la xarxa processa cada transacció. És lent. Una cadena de blocs escalada accelera el procés, sense sacrificar la seguretat i esbrinar quants ordinadors es requereixen per validar cada transacció i dividir el treball de manera eficient. Gestionar això sense comprometre la seguretat i solidesa del Blockchain és un problema difícil, però no impossible. S'espera que un Blockchain escalat sigui prou ràpid per alimentar l'Internet de les Coses i enfrontar-se als importants intermediaris de pagaments (VISA i SWIFT) del món dels bancs.

Font: BarcelonaDOT