03/11/2022

BUTSÈNIT D’URGELL

Butsènit d'Urgell. Jordi Corbera

Viatgem en el temps fins al 1994 i ens situem en el moment en què en Roger arriba a Butsènit d'Urgell. Fuig de Barcelona, del seu passat i dels seus fantasmes i busca evadir-se escrivint en un paratge idíl·lic envoltat de natura.


L'arribada d'en Roger està marcada per la tragèdia, fa pocs minuts que és al poble quan presencia una baralla entre els germans Porta que desemboca en la mort d'un d'ells, en Jaume.

Poques hores després la filla adolescent d'en Joan Porta apareixerà morta i brutalment mutilada. A partir d'aquí els fets s'aniran esdevenint i complicant per moments.

Seguirem les indagacions de la Guàrdia Civil per tal d'esclarir els fets de la mort de la jove Alba, però els agents es veuran superats per l'extrema violència dels fets, la complexitat del territori i l'atmosfera pertorbadora que l'envolta, així com les complicades relacions humanes dels habitants de la població.

Jordi Corbera ens presenta una novel·la a ritme de thriller amb certs tocs de terror, amb escenes d'una cruesa i una brutalitat extremes, on no escatima detalls, sense caure en la morbositat; també hi ha tocs de romanticisme, sense ser ensucrats.

Ens descriu un vast territori on la violència s'estén sense aturador, on les mentides i les mitges veritats són la tònica general. On els herois i els antiherois són una mateixa persona i on ningú és qui sembla ser i tothom amaga algun secret i on els fets del passat són el detonant de les tragèdies del present.

Una primera obra que conté tots els ingredients d'una bona novel·la negra: assassinats, intriga violència, sexe, mentides, enganys… Una atmosfera inquietant, fosca, un entorn bucòlic que no ho és tant com sembla i uns personatges moguts per les rancúnies, els odis i la set de venjança.

Una novel·la que et manté alerta, t'obliga a continuar llegint i que no et dona treva, ja que els fets es van succeint de manera frenètica, teixint una trama diabòlica. Diabòlicament bona, no us la perdeu!