23/11/2021

CALIPSOS I BOLEROS

 

Calipsos i Boleros. ALbert Figueras

 

Vaig conèixer a l'Albert Figueras com a Pop Negre amb la seva novel·la 'no escatimeu el flit!'. Cinc són els anys que m'ha fet esperar per tornar a gaudir de la seva brillant prosa.


'Calipsos i boleros' està narrada pel seu protagonista, en Vidal Bellot, un detectiu de la vella escola que malviu resolent casos d'espionatge industrial i delictes ecològics. La mateixa setmana que en Vidal es veu implicat en una baralla amb dos neonazis que s'acabaven de carregar a l'Isaac, un manter del barri, per ser de raça negra, és contractat per un jove per tal que trobi a la seva exparella que suposadament a desaparegut. Senzillament fa dies que la noia no publica res a les seves xarxes socials.
Poc després rebrà la visita de la Júlia qui s'està separant del seu marit i que vol esbrinar que dimonis a passat amb el seu idíl·lic matrimoni. Dos casos aparentment inconnexos.

Però està clar que les casualitats no existeixen i que res és tan senzill com aparentment sembla. A poc a poc anirem coneixent una mica més la peculiar personalitat d'en Vidal Bellot, qui abans que detectiu va ser mosso d'esquadra, cos que va abandonar per culpa d'un company que encara el persegueix. També veurem com els casos tenen més a veure entre ells del que sembla i que la seva baralla amb els caps rapats tampoc es quedarà al marge.

L'Albert Figueras trama una història curta amb tots els ingredients de les bones històries de detectius privats, on no falta de res: una feroç crítica social, posant la diana a temes espionatge industrial, poder de les farmacèutiques, assetjament i precarietat laboral, problemàtica dels manters que operen pels carrers de Barcelona, corrupció als cossos policials.

Tot això i molt més en cent quaranta pàgines escrites amb l'estil àgil, directe i moltes vegades irònic de l'Albert. Una novel·la que ens farà passar una molt bona estona, que ens farà replantejar certes actituds i que farà les delícies dels amants del gènere negre.