Un parell d'investigadors de l'Escola d'Economia de París, a França, han dut a terme una anàlisi dels resultats de l'examen de la competència que s'utilitzen com a base per a la contractació de professors en aquest país, i s'han trobat que hi ha un biaix cap a la classificació de les dones majors en camps tradicionalment dominats pels homes.
En un article publicat a la revista
Science, Thomas Breda i Melina Hillion descriuen el seu estudi i els resultats, i suggereixen que les polítiques que es dirigeixen a estudiants de sexe femení en una edat primerenca s'han de modificar per reflectir la realitat a la que les dones joves s'enfronten a l'hora de considerar una carrera de ciències.
Hi ha hagut molta discussió en els camps d'educació i d'ocupació en els últims anys en relació amb el nombre desproporcionat d'homes a STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) en molts països del món. Alguns han suggerit que el desequilibri és un problema que ha de ser abordat, perquè limita les oportunitats per a les dones. També suggereix que el desequilibri es produeix a causa dels prejudicis masculins en les pràctiques de contractació. En aquest sentit, Breda i Hillion van dedicar part de la investigació a descobrir si això és cert per a les institucions educatives.
A França, els que busquen llocs d'ensenyament des l'escola primària fins a la universitat han de fer competitius exàmens. Aquests consten de dues parts, escrita i oral. Els investigadors van obtenir els resultats de l'examen de 10.000 sol·licitants i abasta 11 camps diferents -alguns STEM i altres, no. Per a l'estudi, les parts escrites dels exàmens es van qualificar amb noms ocults per evitar la identificació de gènere. La identificació del gènere amb la classificació oral va ser, per descomptat, identificable per grau. La implicació era que els nombres proporcionals de les persones d'un determinat gènere de passar els exàmens serien una mesura exacta de la proporció de persones d'un gènere, donat que aconseguir una feina com a mestre en el seu camp elegit.
De l'anàlisi de les dades, els investigadors es van sorprendre en trobar que el biaix de gènere que existia era en realitat a favor dels estudiants que fan proves de STEM, que es van classificar en el percentil 10, cosa que suggereix que les dones tindrien avantatge en ser contractades en els seus camps. Curiosament, també es va trobar un petit biaix de gènere per als homes que van fer els exàmens en camps tradicionalment femenins.
Els investigadors conclouen que els seus resultats indiquen que les polítiques destinades a encoratjar les dones joves per entrar en els camps de STEM s'ha de centrar en les nenes que son encara massa joves per haver de fer plans d'estudis universitaris.
Font: PHYSorg