08/11/2016

Cendra volcànica. Els efectes en els avions

Com va passar l'any 2010 quan un volcà va entrar en erupció a Islàndia, l'aviació es pot paralitzar a Europa. El sector aeronàutic en surt perjudicat en base als efectes del núvol de fum i cendra en els avions. Però per què afecta tant la cendra a un avió?
Primer cal conèixer una mica a què s'enfronten amb aquesta cendra volcànica. la cendra dels volcans la componen partícules diminutes de menys de 2 mm de roca i minerals que són expulsades a l'atmosfera per una explosió volcànica.
La cendra, en estar composta per roca i minerals fa que un dels primers efectes sobre l'avió i la seva estructura és un efecte "vidre" que pot arribar a polir literalment el fusellatge de l'avió exposat a aquesta cendra a grans velocitats. I una de les primeres parts afectades són els vidres de la cabina, que poden deixar sense visibilitat als pilots.

Cendra volcànica. Els efectes en els avions

El següent efecte és en els motors, ja que aquests treballen, a diferència d'un motor alternatiu, amb una flama contínua a la cambra de combustió de la turbina. Aquesta flama s'extingeix en substituir l'aire necessari per mantenir la combustió per cendra volcànica, tallant així la reacció química.
Un altre efecte és la fosa d'aquestes partícules de roca i minerals en els àleps de les turbines de l'avió, trencant el flux aerodinàmic d'aire per al correcte funcionament del motor. La cendra es fon a 1.100º C i el motor d'un avió treballa fins i tot a més temperatura.
Un altre efecte a causa del frec de totes les partícules contra l'avió és el Foc de Sant Telmo: Una descàrrega d'electricitat que provoca un efecte electroluminescent per la ionització de l'aire al voltant de l'avió, aquest efecte es pot veure fàcilment en les finestres de la cabina com uns rajos elèctrics sobre el vidre.

Cendra volcànica. Els efectes en els avions

Aquests són, a grans trets, els efectes produïts per la cendra dels volcans sobre els avions. D'aquí la precaució que es pren i que s'extremin les precaucions quan ocorren aquest tipus de fets.

Font: AviacionD