L'Internet de les Coses (Internet of Things o IoT) s'ha convertit en un dels principals axiomes de la
indústria tecnològica en els últims anys. De fet, la seva prevalença ha estat tan gran que ha transcendit les fronteres del seu univers primigeni. Els dispositius i sistemes connectats estan guanyant una gran ascendència en tots els aspectes de la vida, el que està generant nombroses oportunitats per a la mineria de dades en pro d'una millora en la presa de decisions de les empreses. Tot i que tothom és conscient de quines són aquestes oportunitats, la realitat és que moltes organitzacions encara es troben en "mode experimental" respecte a l'allau de dades que està generant l'IoT i no s'han integrat plenament aquestes fonts d'informació en les seves estratègies de
business intelligence (BI) i analítica.
El dubte és comprensible, ja que les empreses connectades es caracteritzen, entre altres aspectes, per arrossegar amb si torrents de dades procedents de les més diverses fonts. Nombroses organitzacions assumeixen que hauran de redissenyar els seus entorns de BI si pretenen integrar, netejar i industrialitzar la seva informació amb garanties. Però, ¿com han de fer-ho?
Per garantir l'èxit d'un projecte de IoT, la informació s'ha de lliscar discretament entre els sistemes i processos empresarials existents. La millor manera d'aconseguir aquest objectiu passa per implantar una plataforma que combini una sèrie d'elements clau:
1. Reporting robust: Han nascut nombroses eines a la vora de l'IoT, però moltes no tenen la capa de metadades apropiada, cosa que augmenta el seu potencial d'error i dificulta la seva capacitat per validar i auditar les fites generats. Resulta peremptori que les companyies siguin capaços de produir informes robustos i fiables pel que fa a les dades derivades de l'IoT. Altrament malbarataran temps i recursos en tractar de corregir inconsistències, en lloc de millorar les seves polítiques d'informació.
2. Empoderar a l'usuari de negoci: Els projectes de IoT han d'incloure eines de col·laboració i preparació intel·ligent de dades per a l'usuari de negoci. Sense aquesta funcionalitat les organitzacions només aconseguiran promocionar l'ocupació de l'analítica entre sitges immanejables de dades i generar discrepàncies a nivell informacional.
3. Apps informacionals: Moltes iniciatives d'IoT són dissenyades per donar poder a grups d'usuaris no tècnics, per exemple, proporcionant als venedors de botigues informació en temps real sobre els comportaments dels seus clients o facilitant als professionals del màrqueting dades sobre clics i visites als seus llocs web. Per tant, l'èxit de qualsevol projecte d'IoT passa, entre altres aspectes, per comptar amb apps altament analítiques que posin a disposició d'un ampli espectre d'usuaris no tècnics la possibilitat d'accedir a anàlisis fiables de dades.
Seguint aquestes premisses, qualsevol organització podrà capacitar a tots els seus usuaris per a visualitzar i gestionar la informació, en lloc de només a un grup privilegiat d'empleats. Gràcies a aquest accés millorat a la informació, moltes companyies estan actualment monetitzant les seves dades i descobrint noves fonts d'ingressos.
Sector d'èxitLa indústria de la publicitat és un exemple flagrant. Les seves companyies estan invertint ingents quantitats de diners en projectes digitals, però en nombroses ocasions desconeixen com estan funcionant i quin és el seu impacte en el negoci. Una agència de mitjans digitals podria respondre a aquestes i d'altres qüestions, si desenvolupés un portal de customer-facing (orientat al client) que permetés als seus usuaris rastrejar mètriques diverses com pàgines vistes, clics i interaccions, o nombre de visitants web. En combinar aquesta informació amb actius publicitaris digitals addicionals com les pàgines de fans a Facebook, podria aconseguir una visió holística del rendiment de la campanya i transformar aquesta informació en valor mesurable a nivell de negoci.
Aquest és només un exemple que il·lustra el potencial de l'anàlisi de les dades derivades de l'IoT. La informació generada per màquines i comptadors, dispositius de registre de localització,
gadgets esportius i fonts variades de text desestructurat pot ser operacionalizada per aconseguir que una organització sigui més eficient. La clau rau en confiar en una plataforma robusta de BI i analítica que integri de manera senzilla les dades derivades de l'Internet de les Coses amb els sistemes empresarials existents, garantint els nivells més alts de precisió, consistència i qualitat de la informació.
Amb aquest escenari en dansa, les organitzacions podran compartir sense recels les dades generades pel IoT amb un ampli espectre d'usuaris i capitalitzar tots els inherents al nostre món connectat.
Font: Information Builders