13/10/2018

Coca de Llanda o Coca de Canonge

M'agrada fer coques, són fàcils de fer i agraden a tothom. En un racó de la cuina, despistades, cada un pot agafar un tros quan entra, surt o té gana. De fet, les coques com el pa no haurien de faltar a les cuines.

De les coques, de l'origen, el nom, i les varietats vaig escriure un post en el blog que podeu veure aquí. També trobareu altres coques com la coca de ratafia, la coca de recapte, la coca de Sant Joan, les panades o empanadón o les rosquilles que tradicionalment es feien a la massa que sobrava de fer el pa com algunes coques. En definitiva una preparació de la cuina del pa, de la cuina popular i molt arrelada als països mediterranis.
Diu el diccionari les coques són el nom genèricd’una gran varietat de bescuits, cuits o al forn, fets bàsicament amb farina, oli o mantega i ous, que solen tenir forma ovalada i plana i poden dur ingredients dolços o salats.

La coca de llanda (o bova, o ronyosa, o de canonge, o mal feta, o de mida) és una coca elaborada amb farina, sucre, ous, oli, llet i ratlladura de llima, a la qual s'afegeixgasificant perquè s'estovedins del forn.

El nom de la coca llanda també pren el nomdel recipientpla i de voreres baixes, uns 5 cm d'alçada i d'una llargada de 20-30 cmque s'utilitza per coure, enfornar i presentar la coca.

Avui compartiré la coca de llanda, una coca originària del País Valencià seguint la recepta de Maria Josédel blog tAstantelmónEn el blog de Maria José trobareu una cuina familiar, molt bona i saborosa, elaborada amb productes de proximitat i de productors locals, de la terra i del mar, Cuina Valenciana i Cuina Catalana pels orígens de la seva família.

La coca de llanda l'he fet dues vegades, en principi tenia que ser una foto per a l'Instagram, però després vaig pensar que l'havia d'incorporar al blog perquè no fos un post efímer.

No vaig trobar els paperets de llimonada que recomana Maria José en el seu blog, els he substituït per uns sobrets gasificants de la marca El Tigre, que fan a València i com diu la seva capsa ¡de toda la vida! Podeu trobar-los en el vostre súper habitual. Les capses de gasosa porten receptes escrites, casualment, en la segona capsa que he comprat, al darrera, estava escrita la coca de llanda. Així incorporava un altre producte també de València.
Per últim i abans de la recepta es podria dir que aquesta coca és un clàssic i bàsic de la rebosteria valenciana i que afegint altres ingredients com xocolata, poma, espècies o substituint la llet per iogurt podem anar transformant.

Una recepta molt ràpida de fer, fàcil i bona per un berenar o un esmorzar acompanyat del que més us agradi.

Ingredients:
  • 3 ous ecològics Les Tofaroques de gallines felices que vaig comprar al Jordi.
  • 200 g de sucre (150 per a la coca i 50 per posar-hi al damunt)
  • la pell ratllada d’una llimona, sense la part blanca
  • 150 ml d'oli de gira-sol en la recepta original, vaig posar oli d'oliva verge extra DOP Les Garrigues
  • 400 ml de llet de vaca
  • 400 g de farina de blat tamisada
  • 2 sobres de gasosa El Tigre
  • 1 cullera de postres de canyella en pols per decorar

Preparació i elaboració:
  • Folrar amb paper del forn la plata o “llanda” i pre escalfar el forn a 180º C.
  • Trencar els ous i posar el rovell i les clares en un bol junt amb el sucre, batre una estona, afegir la ratlladura de la pell de la llimona i incorporar l'oli, la llet, la farina tamisada i els sobrets de gasosa continuar baten fins obtenir una massa homogènia.
  • Abocar la massa en la “llanda o plata” per anar al forn, escampar per sobre una cullera de sucre i la canyella en pols.
  • Introduir al forn uns 30 minuts i 5 minuts més amb el forn apagat. Comprovar que estigui cuita amb una agulla o escuradents.
  • Deixar refredar i ja podem disfrutar!
Que vagi de gust!

Gràcies Maria José... i tot va començar amb la sopa d'all! :)