El gaspatxo és un dels plats estrella de la cuina espanyola, capaç de pal·liar els efectes de les altes temperatures. Aquest es va reinventant any rere any, i aquesta vegada ho fa en forma de còctel. Es tracta d’una beguda que admet variacions infinites i promet refrescar com mai les nits d’estiu.
Tomàquet, pebre, ceba, all, pa, aigua, oli i vinagre són els ingredients bàsics d’aquesta recepta típica andalusa, part fonamental de la cultura general de qualsevol espanyol i que, en els últims anys, ha donat lloc a variacions que juguen amb la resta de productes de la gastronomia nacional, com els mariscos, o les fruites, que han portat el gaspatxo al terreny dels aliments dolços.
Ara podem aprofitar per refrescar aquestes caloroses vesprades, i fer-ho amb versió còctel.
Després d’haver conquistat diverses cuines caseres i professionals de tot el món, aquesta opció edulcorada arriba als restaurants en forma de còctel, una enginyosa beguda que barreja tradició i innovació.
Així, hi ha diversos còctels de renom com per exemple el “Dry Martini” adquireixen un gust espanyol de la mà del gaspatxo de síndria, amanit amb talls rodons de la mateixa fruita, o el “Bloody Mary”, que s’uneix al gaspatxo de maduixa, sempre mantenint les gotes de tabasco per donar-li la potència que tant el caracteritza.
Una de les opcions més innovadores és el “Coconut Groove”, el·laborat amb un gaspatxo de matisos tropicals a base de pinya, mango i coco, que s’acompanya amb rom blanc i suc de llimona, una beguda perfecta per traslladar-se al Carib amb un parell de glops.
El daiquiri, un dels còctels més populars entre les estrelles de Hollywood, ha donat una volta cap als cítrics gràcies al gaspatxo de nectarina, ric en carotens que ajuden a protegir la pell dels efectes del sol, i aconseguir un bronzejat daurat i longeu.
Bàsic en els menús estiuencs, amic de l’operació biquini, i convidat a les cuines d’avantguarda, el gaspatxo és un plat que mai deixa d’evolucionar, i que aquest estiu s’ha superat a si mateix per arribar a ser el rei de les nits estiuenques.
Aquest article el trobareu aquí.