22/11/2017

Cotxe connectat i ciberseguretat

El disseny d'un objecte autònom, mòbil, en un entorn humà sembla accessible a les tecnologies futures i ha de considerar la seguretat cibernètica com un factor d'èxit. Per anticipar-se en el temps, Télécom Paris Tech, amb el suport de la Fundació Mines-Télécom, va llançar una nova càtedra d'investigació i docència de cinc anys amb cinc grans empreses: Nokia, Renault, Thales, Valeo i Wavestone.

Cotxe connectat i ciberseguretat

L'objectiu de la Càtedra Cotxe connectat i ciberseguretat és desenvolupar en estreta relació amb els seus socis, programes de capacitació i activitats de recerca a nivell internacional. La càtedra se centrarà en els reptes relacionats amb l'aparició d'aquesta nova mobilitat. És compatible el nivell d'autonomia del vehicle i la seva regulació amb la tecnologia? Quin nivell de seguretat envoltarà al vehicle autònom? Es pot protegir de tota intrusió digital? Respondrà a les necessitats de mobilitat dels ciutadans i contribuirà a millorar el flux de trànsit, la seguretat a les carreteres i la contaminació? La intel·ligència integrada serà capaç de detectar anomalies i corregir-les en temps real? Podrien les dades intercanviades ser capturats i utilitzats sense control? Quins són els components legals i socials a considerar en aquests projectes?

Cotxe connectat i ciberseguretat

Amb l'estreta col·laboració de cinc grans actors de la indústria, Télécom Paris Tech ambiciona crear un ecosistema únic i fer de la Càtedra C3S una referència en recerca i formació en l'àmbit de la ciberseguretat de l'automòbil connectat i autònom. Liderat per dos professors investigadors de Télécom ParisTech, Houda Labiod, expert en ciberseguretat de sistemes de transport intel·ligents i cooperatius, i Guillaume Duc, especialista en seguretat de sistemes encastats, la càtedra reunirà al seu voltant un equip multidisciplinari.
Realitzarà els seus treballs d'acord amb cinc temes principals:


  1. Anàlisi de riscos i fiabilitat.
  2. Protecció de flux de dades i dades en temps real, criptografia i agilitat.
  3. Autenticació, identitat i comportament.
  4. Resiliència per disseny.
  5. Protecció de la informació personal implicada en el vehicle connectat (aspectes socials i legals).

En aquest cinquè eix, el president de C3S treballarà en estreta col·laboració amb la Càtedra de IMT Valors i Polítiques d'informació personal, en què també participa ja Télécom ParisTech.

Cotxe connectat i ciberseguretat

La Càtedra C3S és la 12a càtedra d'investigació i ensenyament de Télécom ParisTech patrocinada per empreses. És la segona que s'ocupa de la ciberseguretat dins de la IMT i dins de la Université Paris-Saclay.

Font: RedesTelecom