19/06/2018

CubeSats es dirigeix ​​cap a Mart

Darrerament, dos CubeSats anomenats MarCO-A i MarCO-B han estat llançats amb els seus sistemes de propulsió direcció cap a Mart. Aquest procés, anomenat maniobra de correcció de trajectòria, permet que una nau espacial refini el seu camí cap a Mart després del llançament. Ambdós CubeSats van completar amb èxit aquesta maniobra; la nau espacial InSight de la NASA també va acabar de completar el mateix procés el passat mes de maig.

CubeSats es dirigeix ​​cap a Mart

La parella de CubeSats que formen la missió de Mars Cube One (MarCO) van ser llançants, juntament amb l'equip d'InSight, que es dirigeix ​​cap al planeta vermell per fer un touchdown previst pel novembre. Van ser dissenyats per seguir InSight en el camí cap a Mart, amb l'objectiu de retransmetre dades sobre InSight, quan entri a l'atmosfera del planeta i intenta aterrar. Els MarCO mai van estar destinats per fer cap recopilació de dades científiques; en canvi, són una prova de que la tecnologia de comunicació i navegació miniaturitzada, es pot posar a funcionar durant el camí per a futurs CubeSats enviats a altres planetes.
Tant MarCO-A com MarCO-B han completat amb èxit un conjunt de proves de comunicacions en les últimes setmanes, l'objectiu general era demostrar com la tecnologia CubeSat de baix cost es pot utilitzar en l'espai profund per primera vegada, de fet, aquest dos CubeSat, ja han viatjat més lluny que cap als CubeSat ho hagés fet abans que ells.

CubeSats es dirigeix ​​cap a Mart

Mentre MarCO-A va corregir el seu curs cap a Mart relativament sense problemes, MarCO-B va haver de resoldre alguns problemes inesperats. La seva maniobra era més petita a causa d'una vàlvula de l'impulsor que els enginyers havien estat monitoritzant durant les últimes setmanes. La filtració crea petits canvis de trajectòria per si sols. Els enginyers han tingut en compte aquests problemes a temps, perquè la Marco-B pugui realitzar una maniobra de correcció de trajectòria. Caldran més setmanes de seguiment per perfeccionar aquests inconvenients perquè MarCO-B pugui seguir InSight en la seva trajectòria a través de l'espai.

CubeSats es dirigeix ​​cap a Mart

Una vegada que l'equip de MarCO ha analitzat dades, coneixerà la mida de les maniobres de seguiment. Es necessitaran diverses correccions de curs per arribar al planeta vermell.
Si els CubeSats fan tot el possible a Mart, intentaran transmetre dades a la Terra sobre l'aterratge d'InSight. No obstant això, InSight no confiarà en CubeSat per fer de repetidor de dades; aquest treball recaurà en el Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA.


Font: NASA