27/03/2017

Del Nissan amb tecnologia de la NASA a l’Honda

D'un temps ençà, la Fira d'Electrònica de Consum (CES per les seves sigles en anglès) que se celebra cada mes de gener a Las Vegas, s'ha convertit en l'escenari preferit de les marques de cotxes per donar a conèixer les seves propostes més arriscades entre un maremàgnum de nous mòbils, televisors i consoles.

Del Nissan amb tecnologia de la NASA a l'Honda

Dos fabricants japonesos, Honda i Nissan, van coincidir a presentar, en l'edició del mes de gener passat (CES 2017) les seves trencadores visions del que avui sembla que serà la mobilitat del futur.
El que Honda va portar a Las Vegas s'anomena, ni més ni menys, Ecosistema de Mobilitat Cooperativa, concepte que uneix intel·ligència artificial, robòtica i big data per transformar l'experiència de mobilitat. La marca imagina un futur en el qual els vehicles s'han de comunicar entre sí, i amb les infraestructures per tal de reduir els embussos i eliminar els accidents.

Del Nissan amb tecnologia de la NASA a l'Honda
Honda NeuV

La proposta inclou un concept car, el NeuV (New Electric Urban Vehicle), dissenyat sobre la base estadística que tot cotxe es passa el 96% del temps sense usar-se, aparcat. El NeuV és un vehicle autònom i compartit, però això últim no en el sentit habitual: transporta a terceres persones quan el propietari no l'està fent servir.
De totes maneres, quan està parat, és capaç de generar i vendre energia a la xarxa elèctrica "en moments d'alta demanda", precisa Honda. És clar que aquí es pot entreveure un nou model de negoci per la companyia.
L'aposta de Nissan no explora la faceta del cotxe autònom sinó bàsicament la seva seguretat, i va ser el mateix Carlos Ghosn, president d'aquesta marca, de Renault i des de fa poc també de Mitsubishi, qui es va presentar a Las Vegas per parlar del seu projecte de mobilitat amb 0 emissions i 0 accidents. És el que persegueix el sistema SAM (Seamless Autonomous Mobility) d'ensinistrament en la presa de decisions per part dels vehicles autònoms de la marca.
L'objectiu d'aquesta tecnologia és garantir la circulació segura de milions d'aquests cotxes -quan n'hi hagi- no només en condicions ideals, sinó també i sobretot quan sorgeixen imprevistos. Per això Nissan ha recorregut al programari que utilitza la NASA per gestionar els seus robots, precisament en els moments en què les coses es torcen.

Del Nissan amb tecnologia de la NASA a l'Honda
Nissan ha recorregut al programari que utilitza la NASA

La bona notícia per als recursos humans és que SAM preveu que siguin persones especialitzades en gestionar la mobilitat que ensenyin als cotxes autònoms en temps real com desenvolupar-se en aquestes circumstàncies, i que després aquests aprenguin els uns dels altres mitjançant la tecnologia car-to car o acudeixin a l'experiència acumulada en el núvol.
Ja que en el futur no conduiran humans, almenys uns pocs es dedicaran a guiar els vehicles sense conductor. Com tornar a jugar amb els cotxes teledirigits.

Font: The Guardian