09/09/2019

DESCANSAR O SER LIBRE

Ja fa temps que vaig dient que cada cop m'agrada més la novel·la negra francesa i un dels grans descobriments va ser Marin Ledun amb «En Silencio» també traduïda per Off Versatil, per això no vaig dubtar gens ni mica en endinsar-me a les pàgines de «Descansar o ser libre», guardonada amb el premi «Castellón Letras del Mediterraneo 2019 de Novela negra» que per primer cop el rep un autor estranger.

 Ledun situa la seva història a cavall entre Montpeller i Castelló de la Plana dins el període comprés entre el desembre de 2017 a juny de 2018, tot i que l'acció no transcorre lineal en el temps, sinó que anem endavant i endarrere en les anades i vingudes de Stéphane Guyot durant aquests sis mesos, els capítols ens marquen en quin moment i en quin lloc ens trobem en cada instant, de manera que és molt fàcil seguir el fil narratiu.

Molt diferent de l'anterior treball de l'autor, ens trobem davant una novel·la molt fosca, amb una gran càrrega de crítica social i rerefons d'una història d'amor —amor a una dona, a la feina i als cotxes.

Ledun aborda la violència que la pressió laboral i l'augment de la càrrega de treball exerceix sobre les persones al món contemporani i ho centra en la figura de Guyotun bon mecànic que ha superat els 50, que treballa a contrarellotge en centre d'inspecció tècnica de vehicles on anirem veient que les seves condicions laborals empitjoraran dia a dia per l'augment de la competitivitat, havent de reparar els vehicles cada cop amb menys temps, fent que les revisions no estiguin ben fetes.
Guyot viu per ma mecànica fins a l'extrem de dedicar el seu temps lliure a reparar i restaurar cotxes antics que compra d'ocasió i que després revèn per poder començar amb un altre vehicle. Fins que un dia la gendarmeria francesa el deté per excés de velocitat, conduint un vehicle robat; en aquell moment es descobreix que és l'autor del robatori de nombrosos cotxes i la tinent Salima Abioulaib es disposa a esbrinar quin és el motiu de tots aquests robatoris.

I serà mentre acompanyem a la tinent Aboutaib en les seves indagacions que se'ns anirà desgranant la història de Stépahne Guyot, un home que ben entrat a la cinquantena va trobar la llum i l'alegria de viure gràcies a una dona, una clienta de la qual s'enamora perdudament i que serà el seu primer i últim gran amor. És amb ella, amb la Loli, amb qui cada cap de setmana viatjarà fins a Castelló.

Durant tota la trama ens anirem preguntant per què? Perquè Guyot actua com ho fa, que el porta a robar tants vehicles, que o qui hi ha darrere? I poder sí que en un moment la història serà una mica previsible, però el cert és que ens trobem davant una història agredolça, on l'amor juga un paper important i que ens mostra com les preses d'aquesta societat cada cop més competitiva poden acabar fent molt mal.