28/09/2017

Descàrregues estàtiques vs el foc de Sant Elm

En un vol hi ha una gran probabilitat de que la tripulació gaudeixi del seu propi espectacle de llums. Els pilots veuen descàrregues estàtiques ballant en els parabrises bastant sovint. Pot ser sorprenent i molt impressionant el que es veu a la finestreta, però és completament inofensiu.

Massa electricitat estàtica
Mentre un avió vola a través del cel, l'aire i la precipitació es freguen contra el fuselatge de l'avió causant una acumulació d'electricitat estàtica. El mateix passa quan es frega un globus en el cabell. Quan aquesta càrrega elèctrica és prou forta, pot causar descàrregues estàtiques a les nostres ràdios, interferint amb les comunicacions. En condicions normals, la càrrega es dissipa contínuament per petits i punxeguts descarregadors d'electricitat estàtica muntats en les vores de sortida de les ales i la cua.

Descàrregues estàtiques vs el foc de Sant Elm

La major part del fuselatge de l'aeronau està unit elèctricament als descarregadors d'estàtics, amb l'excepció del parabrisa. Quan es vola a través de cristalls de gel d'alta altitud (cirrus), pluja forta o neu, els descarregadors d'estàtica no dissipen la "precipitació estàtica" que s'acumula en els parabrises. La precipitació estàtica eventualment es descarrega pel seu compte, proporcionant una fascinant imatge en els parabrises a uns pocs centímetres davant nostre.

Descàrregues estàtiques vs el foc de Sant Elm

Segur que s’han vist o escoltat descàrregues estàtiques al voltant de casa. A l'hivern, quan s’agafa una manta de l'assecadora, es pot escoltar l'electricitat estàtica petar i cruixir. Si s'apaguen els llums i s'agita la manta, es poden veure espurnes inofensives com excés de descàrregues estàtiques. Això és el mateix que es veu en el parabrises de l’avió.
Encara que no és tan impressionant com veure-ho en persona, en aquest vídeo poden donar una idea de com són les descàrregues. El primer es en un parabrisa Boeing 737. El fenomen comença al minut 02:25.
És interessant notar que aquests vídeos es titulen incorrectament com St. Elmo 's Fire (s’explicarà això més endavant).


Descàrrega estàtica vs Foc de Sant Elm

Descàrregues estàtiques vs el foc de Sant Elm
Foc de Sant Elm fotografiat per (c) Martin Popek

La majoria dels pilots es refereixen incorrectament a les descàrregues estàtiques del parabrisa com foc de Sant Elm. El foc de Sant Elm és un fenomen diferent. Apareix com una resplendor blavosa o flama que emana de les ales dels avions o el morro i és bastant rar. Igual que les descàrregues estàtiques, Sant Elm és inofensiu. Pot ser vist ocasionalment quan vola per l'aire fortament carregat en els veïnatges d'una tempesta elèctrica.
El foc de Sant Elm es pot veure ocasionalment emanant dels pics del sostre, de les torres i d'altres objectes punxeguts en el veïnatge de les tempestes elèctriques. El fenomen es veu sovint abans d'un atac pròxim del llamp. Si ho veus, és hora d'entrar a casa. Els albiraments documentats es remunten a l'antiga Grècia. Els primers mariners van veure el foc de St Elm brillant al voltant de les puntes dels seuss pals de vaixells quan estaven prop de les tempestes. Ells van cridar el resplendor de Sant Erasme de Formia, el sant patró dels mariners. Els mariners vells i salats, desconeguts per les seves habilitats lingüístiques, van pronunciar malament el nom del Sant com Elm.

Mantingueu els ulls oberts per veure el Foc de Sant Elm
Desafortunadament com a passatger, probablement no es veuran descàrregues estàtiques. És molt rar que es produeixin en les finestretes laterals de l'aeronau. De tota manera, si esteu volant en una nit tempestuosa pot ser que ho veieu a la punta de l'ala, similar a la foto dalt. Si és així, assegureu-vos de fotografiar-lo. És un fenomen rar.

Font: AviaciónD