10/01/2018

Desenvolupen una nano-neurona artificial amb reconeixement de veu

Investigadors del Centre Conjunt de Física CNRS / Thales, the Nanosciences and Nanotechnologies Centre (CNRS / Université Paris Sud), en col·laboració amb investigadors nord-americans i japonesos, han desenvolupat la primera nano-neurona artificial amb la capacitat de reconèixer números parlats per diferents individus. Igual que el desenvolupament recent de les sinapsis electròniques descrites en un article de la revista Nature, aquesta nano-neurona electrònica és un avanç en la intel·ligència artificial i les seves potencials aplicacions.

Desenvolupen una nano-neurona artificial amb reconeixement de veu

Els últims algoritmes d'intel·ligència artificial són capaços de reconèixer senyals visuals i vocals amb alts nivells de rendiment. Però executar aquests programes en ordinadors convencionals utilitza 10.000 vegades més energia que el cervell humà. Per reduir el consum d'electricitat, es necessita un nou tipus d'ordinador. Està inspirat en el cervell humà i comprèn un gran nombre de neurones i sinapsis miniaturitzades. Fins ara, però, no havia estat possible produir una nano-neurona artificial prou estable que processés la informació de forma fiable.

Desenvolupen una nano-neurona artificial amb reconeixement de veu

Per primera vegada, els investigadors han desenvolupat una nano-neurona amb la capacitat de reconèixer els números parlats per diferents individus amb un 99,6% de precisió. Aquest avanç es va basar en l'ús d'un oscil·lador magnètic excepcionalment estable. Cada gir d'aquesta nano-brúixola genera una sortida elèctrica, que imita efectivament els impulsos elèctrics produïts per les neurones biològiques. En els propers anys, aquestes nano-neurones magnètiques podrien estar interconnectades a través de sinapsis artificials, com les recentment desenvolupades per a l'anàlisi i classificació en temps real de grans dades.

Desenvolupen una nano-neurona artificial amb reconeixement de veu

Es tracta d'una iniciativa de col·laboració entre laboratoris d'investigació fonamental i socis de recerca aplicada. L'objectiu a llarg termini és produir xips miniaturitzats extremadament eficients energeticament amb la intel·ligència necessària per aprendre i adaptar-se a les situacions sempre canviants i ambigües del món real. Aquests xips electrònics tindran moltes aplicacions pràctiques com ara proporcionar una guia intel·ligent a robots o vehicles autònoms, ajudar els metges en el seu diagnòstic i millorar les pròtesis mèdiques. Aquest projecte va incloure a investigadors de la Unitat de Física Conjunta CNRS / Thales, el AIST, el CNS-NIST i el Centre de Nanociències i Nanotecnologies (CNRS / Université Paris-Sud).

Font: Redes Telecom