L'any 2002 Dinamarca va posar en marxa a escala comercial el primer parc eòlic marí del món. Amb una capacitat instal·lada de 160 megawatts (MW), el parc de Horns Rev va preparar l'escenari perquè hi hagués cada vegada més parcs i amb les turbines més grans. A finals de 2015 hi havia 13 gigawatts (GW) de capacitat instal·lada d'energia eòlica marina al món. Mentre la majoria de les plantes marines es troben a Europa, la innovació està posicionant aquesta tecnologia com una de les generadores líders mundials en el futur.
Segons l'últim informe de IRENA
Perspectives Innovació: l'eòlica offshore, la capacitat eòlica marina podria créixer dels 13 GW que hi havia al 2015 a ni més ni menys que 400 GW al 2045. Un creixement exponencial, que molt poques tecnologies podrien assolir. L'informe prediu que l'energia eòlica a alta mar va progressarà més enllà de les tecnologies de marcat caràcter comercial per esdevenir un component important de la matriu energètica global durant les properes tres dècades.
Els avenços tecnològics han reduït els costos i l'expansió del mercat impulsat per l'energia eòlica. En terra, l'eòlica ha arribat ara a la competitivitat de costos amb altres tecnologies convencionals de generació d'energia, i ara s'està prestant més atenció a les aplicacions a alta mar que puguin accedir a llocs amb millors recursos de vents forts.
"La UE i els seus objectius de 2020 estimularan la innovació i la industrialització de l'energia eòlica marina, que han portat la tecnologia a prop de la competitivitat amb el carbó i el gas", va dir Ulrik Stridbæk, director sènior d'Afers Regulatoris del Grup DONG Energy i un dels experts que ha col·laborat en l'informe. Pel 2030, es preveu que el mercat de l'energia eòlica marina abasti els 100 GW de capacitat instal·lada a tot el planeta.
L'informe d'IRENA detalla els esdeveniments que estan marcant l'energia eòlica marina com una alternativa d'energia competitiva, i permetran el seu desplegament a gran escala durant les pròximes tres dècades. Segons l'informe, la introducció d'avenços tecnològics, com ara turbines de pròxima generació amb rotors més grans, i els avenços en la transmissió elèctrica, seran significatius.
Pel que fa a aerogeneradors, ara mateix el que hi ha al mercat són turbines eòliques
offshore amb una capacitat de 6 MW, amb diàmetres de rotor que arriben al voltant de 150 metres, però s'espera que l'evolució de la fulla i la tecnologia de transmissió permetin que les turbines siguin més grans, fins i tot amb potències superiors. L'informe preveu la comercialització de turbines de 10 MW a la dècada de 2020 i que en la dècada de 2030 es puguin veure turbines de fins a 15 MW.
"Les bases flotants per a parcs eòlics són una innovació radical que podria obrir nous mercats importants en aigües profundes", diu Francisco Boshell, un analista d'energia renovable a IRENA.
"Ja estem veient avenços en aquesta zona, amb diversos projectes pilot en curs. El primer parc eòlic flotant del món, un parc eòlic de 30 MW a Escòcia, estarà operatiu el 2017, i s'ubicarà a l'aigua a més de 100 metres de profunditat".
Però el més important perquè es produeixi un canvi tan radical té la resposta en els costos i la corba d'aprenentatge de la tecnologia. La innovació, les característiques dels llocs disponibles, l'escala del mercat, les estratègies de competència i la caiguda del risc en el finançament, seran fonamentals perquè es pronunciï una caiguda important en els costos.
Així, s'espera que baixi el cost anivellat mitjà de l'electricitat dels parcs eòlics en alta mar dels 170 dòlars MWh actuals a uns 95 $ MWh el 2030 i continuï fins als 74 dòlars MWh al 2045.
Aquesta impressionant evolució dels preus ja s'ha pogut veure al 2015 i 2016. Per posar un exemple, l'oferta guanyadora per a les dues primeres fases del parc eòlic marí Borssele als Països Baixos va ser del voltant de 80 dòlars MWh.
Amb un escenari així, l'eòlica marina es convertirà en la veritable rival de la fotovoltaica a les pròximes dècades.
Font: El Periódico de la Energía