22/02/2017

El colesterol

Per Eulalia Cladellas, metge de família

El colesterol és el nostre gran enemic? Forma part del cos humà, però no se n’ha de tenir de més. Normalment augmenta per la ingesta de greixos, però també hi pot haver un component hereditari.

Inicialment no sol donar cap símptoma, però en acumular-se pot donar problemes. En àpats copiosos pot provocar indigestions, dolors gàstrics, còlics… Però el més important és l’acumulació en les artèries, que les pot tapar i provocar infart de miocardi i embòlies cerebrals.

Els valors normals de colesterol són fins a 250 mg/dl si no hi ha cap factor de risc (tabac, diabetis, hipertensió…). De 200 a 250 es considerarà alt quan existeixin els factors de risc càrdio-vasculars esmentats, que són els que augmenten el risc de patir una malaltia del cor i/o de la circulació vascular.

olive-oil-968657_960_720

Es tindrà en compte el COLESTEROL HDL (colesterol bo) i el LDL (dolent). Aquests seran molt importants en persones que hagin tingut un infart, en què el LDL ha de ser molt baix.

Així doncs, què cal fer? Controlar-ho amb una vida sana, amb exercici (30 minuts al dia) i una dieta equilibrada, rica en fruites, verdures, hortalisses, llegums, peix, pa, arròs, cereals. No fumar.

És aconsellable el control dels greixos saturats (carns), traient el greix i vigilant el seu consum. Són recomanables el peix, els fruits secs i l’oli d’oliva (el millor per a les amanides i per cuinar), que contenen greixos insaturats. Disminuir la llet sencera i làctics (margarines, nata, gelats, formatges curats) i substituir-los per semi-descremats o sense greixos.

No és aconsellable la bollería que utilitzi greixos i olis de coco i palma (mirar sempre les etiquetes).

És bo controlar el pes, la tensió arterial i la diabetis.

En cas d’augment: consultar al metge per valorar el FRCV (factor de risc càrdio vascular o possibilitat de patir un event/malaltia cardiovascular). El metge orientarà sobre les mesures preventives i de tractament si cal.