El cor energètic del parc eòlic marí Wikinger està llest. El cost d'aquesta infraestructura de distribució elèctrica, dissenyada per Iberdrola i construïda per Navantia, ha ascendit a 70 milions d'euros. A més, el pes d'aquesta subestació a alta mar (OSS) està al voltant d'unes 8.500 tones, és a dir, és més pesada que la Torre Eiffel i l'estàtua de la Llibertat juntes, ja que disposa d'una estructura d'acer gairebé 2,3 vegades més pesada que la d'una central de cicle combinat (4.550 tones enfront de 2.000 tones).
La subestació Andalusia, que així l'han denominat en haver-se desenvolupat a Puerto Real (Cadis), recollirà tota l'energia produïda pels seus aerogeneradors a alta mar i la prepararà per la seva transmissió a terra. És la primera subestació marina en estar construïda amb dos topsides, és a dir, està dividida en dues seccions, o superestructures, que seran utilitzades per Iberdrola i 50Hertz, operador de sistema elèctric en aquesta regió d'Alemanya. El cablejat instal·lat té al voltant de cinc vegades més longitud que el d'una subestació terrestre (150 Quilòmetres versus 32 Quilòmetres).
El parc WikingerWikinger és el segon parc d'eòlic marí d'Iberdrola, construït en aquesta ocasió en aigües d'Alemanya, exactament al mar Bàltic, on la profunditat oscil·la entre 37 i 43 metres. Aquest complex logístic està situat al port de Sassnitz, a 40 quilòmetres de la ubicació de les turbines. Els enginyers d'Iberdrola van optar per situar costat de l'aigua aquesta activitat i així reduir costos i evitar els problemes del transport per carretera d'unes turbines de vent que no poden circular per la majoria de les xarxes viàries a causa de la seva grandària.
El parc, que té un pressupost global que ascendeix a 1.400 milions d'euros, genera uns 350 megawatts gràcies a la instal·lació de 70 aerogeneradors de 5 MW de capacitat unitària en un emplaçament que cobreix una àrea de 34 quilòmetres quadrats.
L'efecte tractor d'IberdrolaEl passat 9 d'agost es va fer l'acte de lliurament de la subestació Andalusia, un esdeveniment de presentació al que van acudir, entre altres, el comissari europeu d'Acció pel Clima i Energia, Miguel Arias Cañete; el president d'Iberdrola, Ignacio Galán; i el president de Navantia, José Manuel Revuelta. A més, la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va exercir com a padrina d'aquesta instal·lació energètica.
En la seva intervenció Ignacio Galán va destacar
"el protagonisme de la indústria espanyola en aquest projecte", ja que s'han vist involucrades empreses nacionals com Navantia, Windar o Gamesa. A més, en el cas del projecte de Navantia a Puerto Real han participat més de 120 empreses de la zona com subministradores.
Per la seva banda, José Manuel Revuelta va ressaltar que aquest contracte els ha posicionat com una empresa de construcció de referència en estructures
offshore per camps eòlics marins,
"un sector en auge a Europa, principalment al Regne Unit i Alemanya". A més va apuntar que
"permet a Navantia diversificar la seva oferta i proporcionar càrrega de treball en un sector complementari al naval".
L'eòlica marina a EuropaEl continent europeu és un territori on escasseja l'espai a terra amb vents adequats per generar energia però, per contra, és les seves aigües salades són molt adequades per a la renovable d'eòlica marina. De fet, concentra la majoria de les explotacions d'eòlica marina del món, que sumen 8,7 GW instal·lats, la meitat dels quals al Regne Unit, tot i que Alemanya també està en marxa, precisament amb el parc Wikinger.
Font: El Periódico de la Energía