Per Eulalia Cladellas, metge de família
Fumar havia estat una icona de glamur en èpoques passades. Es veia a tot arreu: festes, cinema, estrelles, reunions de feina… Però la realitat ha estat molt diferent, essent un dels principals factors de risc de càncer. Sobretot, de pulmó, laringe, urinari, estómac… També té una afectació cardiovascular important amb infart coronari, sistema arterial i AVC (accident vascular cerebral).
Actualment ha augmentat el consum del tabac en dones i estan apareixent càncers de pulmó en sexe femení. Els adolescents se segueixen iniciant. Intentar ajudar als canvis d’hàbits i fer-los més saludables és cosa de tots:
Un dels propòsits d’any nou per a alguns fumadors era deixar de fumar. I n’hi ha que ja s’hi han posat en camí. A les consultes tenim persones que estan deixant de fumar, no sense esforç, una miqueta d’ansietat i esperant aconseguir-ho (que segur que ho faran).
La guia de l’ICS (Institut Català de la Salut) per detectar i tractar el consum de tabac ens diu que per deixar de fumar és important saber quants cigarrets es fumen i els motius pels quals es vol deixar. Segons això, es pot estar en una d’aquestes etapes o fases:
-Precontemplativa: aquí no es té intenció de deixar de fumar
-Contemplativa: deixarà de fumar en els propers sis mesos
-De preparació: deixarà de fumar el proper mes
-Recaiguda: havia deixat de fumar però ho ha tornat a fer
Si ets fumador, en quina fase et veus? Necessites ajuda? Ho vas deixar i has tornat a fumar? No et desanimis, torna a provar-ho. Tenim diferents maneres d’ajudar, suport professional i es pot ajudar amb fàrmacs complementaris. Consulta al teu CAP (infermera o metge que coneguis). També fem tallers de grup que van molt bé i ajuden a motivar i prendre decisions.
Ja ho veieu: facilitats, les que vulgueu. A intentar-ho!