14/06/2018

El gran repte de les operadores: com capitalitzar la Internet de les Coses

El soroll al voltant del enorme potencial de l'Internet de les Coses (IoT) continua augmentant. Les companyies de telecomunicacions es troben en una posició única per abordar aquest repte, però el nou informe de Bain & Company, Close to the Core: Telcos 'ompetitive Advantage in the Internet of Things, suggereix que quan les empreses de telecomunicacions estudien on i com poden capitalitzar la IoT, tendeixen a tenir una visió massa miop del mercat.

El gran repte de les operadores: com capitalitzar la Internet de les coses


Amb el creixent potencial de l'IoT, que segons Bain & Company generarà ingressos de més de 470.000 milions de dòlars anuals per al 2020, les companyies de telecomunicacions competeixen per augmentar la seva quota de mercat en els segments verticals, molts dels quals, -com les cases intel·ligents-, s'estan omplint ràpidament; i perden oportunitats que estan molt més a prop del core del seu negoci. El reequilibri cap a la Internet de les Coses -l'habilitar serveis- i lluny de l'excitació excessiva per les solucions verticals, hauria d'aportar més èxits a les companyies de telecomunicacions de tot del món. No obstant això, han d'actuar ràpidament per aprofitar plenament els seus coneixements i capacitats.

El gran repte de les operadores: com capitalitzar la Internet de les coses

"Els que primer es posicionin poden obtenir un gran avantatge, especialment si emprenen obres d'infraestructures amb una llarga vida útil. Definiran els estàndards i es convertiran en proveïdors de plataformes, i serà molt car poder desplaçar-los", comenta Pau Cornicelli, un dels responsables de la Pràctica de Telecomunicacions de Bain & Company a Madrid. "Els primers a moure també captaran un profund coneixement sobre com planificar la futura arquitectura de les xarxes i desenvoluparan les noves habilitats i capacitats necessàries per guanyar a mesura que el mercat evolucioni".

Tres àrees que marquen la diferència
Connectivitat. Les empreses de telecomunicacions estan construint xarxes virtuals que ofereixen flexibilitat en termes de paquets de programes (suites) i nivells de seguretat i rendiment. Aquesta flexibilitat serà essencial per permetre als clients un acte aprovisionament (self-provisioning) o la integració amb sistemes de tercers a través d'API.

Gestió del cicle de vida. Això és donar d'alta, mantenir i donar de baixa milions de dispositius en les seves xarxes garantint la seguretat de la xarxa, gestionar el manteniment del directori de dispositius i administrar drets dels mateixos (moltes vegades després d'anys d'haver estat instal·lats i a través d'un univers de dispositius molt més gran del que altres proveïdors estan acostumats a administrar).

Solucions verticals. Les empreses de telecomunicacions han d'analitzar on trien participar directament i on faciliten l'èxit d'altres proveïdors de solucions de mercat verticals. Aquelles que opten per desenvolupar les seves capacitats on només unes poques indústries tenen millors possibilitats d'èxit que les que entren en massa a la vegada.

Font: RedesTelecom