Encara és un prototip i la seva efectivitat és molt limitada, però és un primer pas: científics de la Universitat de Washington han inventat un telèfon mòbil sense bateria, que funciona gràcies a la captura d'alguns microwatis de potència dels senyals de ràdio o de la llum ambient.
La prova es va fer realitzant una trucada per Skype, i la idea és que en un futur pugui integrar-se a la xarxa de telecomunicacions com qualsevol altre dispositiu.
"Hem construït el que creiem que és el primer telèfon mòbil que consumeix gairebé zero energia", va dir Shyam Gollakota, professor associat de l'Escola Paul G. Allen de Ciències de la Computació i Enginyeria de la UW, en un comunicat.
La clau: eliminar la conversió a dades digitalsUn mòbil sempre necessitarà algun tipus d'energia, però per aconseguir aquest consum extremadament baix els científics van eliminar un pas important: la conversió de senyals analògics, que transmeten el so, a dades digitals que un telèfon pugui entendre.
El prototip aprofita les petites vibracions en el micròfon o l'altaveu que es produeixen quan una persona està parlant per un telèfon o escoltant una trucada. Una antena connectada a aquests components converteix aquest moviment en canvis en el senyal de ràdio analògica estàndard emesa per una estació base cel·lular. Aquest procés codifica els patrons de parla en els senyals de ràdio reflectides d'una manera que no fa servir gairebé gens d'energia.
Per a poder parlar, el telèfon utilitza vibracions del micròfon del dispositiu per codificar patrons de veu en els senyals reflectits. Per rebre, converteix senyals de ràdio codificades en vibracions de so que són capturades per l'altaveu del telèfon. En el prototip del dispositiu, l'usuari prem un botó per canviar entre aquests dos modes de "transmissió" i "escolta".
Mòbil sense bateria: el prototip decodifica la veu gràcies a les vibracions del micròfonEl telèfon sense bateria encara requereix una petita quantitat d'energia per realitzar algunes operacions, d'almenys uns 3,5 microwatis. Els investigadors de la Universitat de Washington van demostrar com recol·lectar de dues fonts diferents. En un cas, el prototip pot funcionar amb l'energia de senyals de ràdio ambientals transmeses per una estació base fins a 10 metres de distància.
En l'altre, usant l'energia recol·lectada de la llum ambiental amb una diminuta cèl·lula solar, aproximadament de la mida d'un gra d'arròs, el dispositiu va poder comunicar-se amb una estació base que estava a més de 15 metres de distància.
Encara queda un llarg camí per recórrer, però potser les bateries hagin de començar a preparar les maletes i dir adéu als mòbils.
Font: Economia digital