08/11/2022

EL QUE NO VEUS

El qu no veus. Maria Ripoll

 

L'últim títol dels Delictes Juvenils ens porta una història amb tots els ingredients per enganxar als joves lectors: anar a estudiar lluny de casa, noves amistats, primers amors, primers desenganys, desil·lusions…

Maria Ripoll, la jove autora d'aquest títol, ens porta una història narrada en primera persona. És l'Elisabeth, un estudiant que marxa a Roma per cursa a la capital italiana l'últim curs d'institut. Amb la maleta plena d'il·lusions i ganes de viure mil aventures l'Eli emprèn el viatge fins a casa la seva família d'acollida.

L'autora mostra el que és anar a estudiar a un altre país, on l'aprenentatge, a tots nivells, és constant, ja que ens haurem d'adaptar a les noves normes de la nostra família d'acollida, haurem de bregar amb un idioma que per molt que dominen no és el nostre i haurem de fer noves coneixences i amistats, perquè partim de zero. La zona de confort ens queda molt lluny i n'haurem de trobar un altre pel temps que estiguem separats dels nostres. I això és el que viurà la nostra protagonista.

Ben aviat , l'Eli s'adonarà que la família Franciosi, amb qui haurà de viure tot el curs escolar, no són tan idíl·lics com semblen quan se'ls coneix. Tenen una part fosca que per molt que vulguin amagar, ella acabarà descobrint. I amb una segona part trepidant, acompanyarem a l'Eli en aquesta aventura on els secrets més foscos i les pors més interioritzades sortiran a llum i on ens adonarem d'importància de la família, pel bo (la família que  ha deixat a Catalunya) com pel dolent (els Franciosi)

La Maria llueix una prosa bonica, a cops poètica en les seves descripcions. Trena una història que, tot i que al final té punts que fluixegen (res que sigui excessivament greu, i segurament fruit de la seva joventut i de ser la seva primera obra), ens enganxarà i ens deixarà amb ganes de saber més d'Elisabeth.