Escalfar a una molt alta temperatura l'aigua, concretament 100.000 ºC en només 0,000.000.000.000.075 segons (una milionèsima de milionèsima de segon), és el que s'ha fet amb un potent làser de raigs X al Center for Free-Electron Laser Science (CFEL) d'Hamburg (Alemanya) a DESY, el centre d'investigació de física de partícules més gran d'aquell país.
El propòsit era concebre un estat d'aigua especial, gràcies al qual els investigadors esperen aprendre més sobre les característiques del líquid fonamental de la Terra.
Els investigadors van utilitzar el làser d'electrons lliures 'Linac Coherent Light Source' LCLS al laboratori 'SLAC National Accelerator Laboratory', als Estats Units per disparar flaixos extremadament intensos i ultracurts de raigs X en un raig d'aigua.
Segons explica Carl Caleman, del Centre per a la Ciència del Làser d'Electrons Lliures:
"Els raigs X energètics treuen electrons de les molècules d'aigua, destruint així l'equilibri de les càrregues elèctriques. Tot d'una, els àtoms senten una forta força repulsiva i es comencen a moure violentament. En menys de 75 femtosegons, és a dir, 75 milionèsimes d'una milmilionèsima de segon o 0,000.000.000.000.075 segons, l'aigua travessa una transició de fase de líquid a plasma. Però mentre l'aigua es transforma de líquid a plasma, encara roman en la densitat de l'aigua líquida, ja que els àtoms no van tenir temps per moure's significativament encara".
Un plasma és un estat de la matèria on els electrons s'han eliminat dels àtoms, el que condueix a una mena de gas amb càrrega elèctrica. Aquest plasma en particular no es troba a la naturalesa, ja que té característiques similars a alguns plasmes en el sol i el gegant de gas Júpiter, però té una densitat menor.
Font: Alakaciencia