25/01/2017

El refredat comú

Per Eulalia Cladellas, metge de família

El refredat comú és una malaltia lleu causada per virus. Pot provocar mal de coll, esternuts, tos, ulls plorosos, nas tapat, mocs i mal de cap. En algunes ocasions pot baixar al pit, a bronquis, i se sol curar en pocs dies. En podem arribar a patir de dos a cinc a l’any. Els nens petits en poden tenir més. No hi ha vacuna per evitar-lo.

El tractarem segons els símptomes. Si aquests són mal de cap o febre, es pot prendre paracetamol (si no se n’és al·lèrgic). Els antibiòtics no curen el refredat, només es prenen si es complica amb una malaltia bacteriana, i això ens ho hauria de valorar el metge.

És aconsellable fer repòs, descansar i cuidar-se. I és que l’estrès pot influir en la salut. També cal evitar el fred, alimentar-se bé i dormir les hores necessàries. És important, d’altra banda, una bona hidratació, amb abundants líquids: aigua, sucs amb vitamina C i infusions. Els bafs (popularment coneguts com els “bafus”) també hi ajuden. Si teniu asma, no feu bafs d’eucaliptus.

En els casos en què la persona és fumadora, s’aconsella aprofitar la malaltia per intentar deixar de fumar. Se sol no fumar els dies que dura el refredat, però després s’hi torna.

allergy-18656_960_720

Per intentar evitar contagis, podeu ventilar bé les estances en una hora prudent, rentar-vos sovint les mans (sobretot després de mocar-vos), fer servir mocadors d’un sol ús i recollir-los bé a la brossa. Intentem una bona prevenció evitant exposicions al fred: abrigant-nos en sortir de casa, i mantenir una bona temperatura al domicili. Així com un bon estat saludable.

Quan consultarem al metge? Doncs quan es pateixi alguna malaltia bronquial, febre de més de 4 dies, sibilàncies bronquials o algun símptoma d’empitjorament dels que hem descrit. Davant del dubte dubtes, us podeu posar en contacte telefònicament amb el vostre metge i consultar l’estat que teniu.

Val a dir que el refredat es pot complicar en persones amb malalties cròniques com diabetis, malalties pulmonars, insuficiència cardíaca… o bé en persones grans.