12/12/2016

El secret còsmic que amaguen els anells dels arbres

Els anells dels arbres guarden molts més secrets que l'edat de cadascun d'ells: Saben de tempestes solars.

El secret còsmic que amaguen els anells dels arbres

Els anells dels arbres tenen una gran memòria i són capaços de protegir evidències d'esdeveniments passats durant moltíssims anys, i una d'aquestes evidències són les passades tempestes solars sofertes per cadascun d'ells, uns fets que podrien usar-se per traçar amb precisió una línia del temps d'esdeveniments similar a les usades per la cultura maia o els antics egipcis.

Almenys, això suggereix l'últim estudi publicat a Proceedings on Royal Society i portat a terme per la Universitat d'Oxford, a càrrec de Michael Dee i els seus col·legues, en el qual han arribat a afirmar que els anells dels arbres contenen autèntiques empremtes digitals d'antigues tempestes solars.

La gran memòria dels anells dels arbres

El secret còsmic que amaguen els anells dels arbres

De fet, els investigadors van més enllà, i afirmen que l'empremta de radiació d'una tempesta solar no només podria detectar-se en els anells dels arbres, sinó també en els objectes derivats de la seva fusta, com els papirs, donant així amb precisió, l'any que va ser fabricat el papir en concret.
Les tempestes solars són una cosa natural en el cicle de vida del Sol. Es produeixen quan grans quantitats de radiació solar produeixen una explosió i arriben a l'atmosfera terrestre. Tota aquesta radiació arriba a les plantes, que poden emmagatzemar-la en forma de l'isòtop radioactiu carboni-14. De fet, en fer les "proves de carboni" per datar objectes, els científics solen comparar les quantitats de carboni-14 amb carboni-12 normals.
Com que el carboni-14 es desintegra a un ritme conegut, quan es realitza aquesta comparació es pot estimar l'edat d'un objecte amb un marge d'error de 50 a 100 anys. Però els anells dels arbres poden tenir un mètode més precís.

Com les tempestes solars ens ajudaran a posar dates

El secret còsmic que amaguen els anells dels arbres

Ara, gràcies a aquest nou estudi, els investigadors creuen que podran tenir una tècnica de datació més precisa usant els pics de carboni-14 (el carboni-14 radioactiu és 20 vegades més quantiós que el natural). Així, els pics de carboni-14 ens avisarien de tempestes solars, ja que les estan registrant històricament des de fa segles.
Un clar exemple és la tempesta solar produïda l'any 774 dC, que va ser descrita com un misteriós crucifix vermell al cel; o la tempesta solar de l'any 994 dC, anomenada esdeveniment Miyake.
Amb aquest mètode, els investigadors intentaran datar esdeveniments comptats en la cultura maia i la cultura egípcia, la qual cosa era fins ara bastant complicat, perquè aquestes cultures usaven un calendari totalment diferent al nostre. De fet, com bé comenten els científics, la data que millor podem comparar avui dia és l'arribada de Colom a les Amèriques el 1492, de manera que tots els esdeveniments anteriors descrits en el calendari maia estan en uns llimbs temporals desconeguts.

Font: Omicrono