18/12/2017

El teu cotxe elèctric pot pagar-te la factura de la llum (si no vius a Espanya)

La tecnologia V2G permet vendre l'excedent d'energia dels vehicles i reintroduir-lo a la xarxa. La legislació espanyola prohibeix una pràctica que s'estén per Europa.

El teu cotxe elèctric pot pagar-te la factura de la llum (si no vius a Espanya)
Getty Images
L'elecció d'un cotxe mai és senzilla. Dièsel o gasolina. Monovolum o turisme. Dues o cinc portes. Per complicar encara més aquesta litúrgia, els vehicles elèctrics i híbrids sumen un factor determinant per a la gran majoria de conductors: el preu. El sistema V2G (vehicle-to-grid; del vehicle a la xarxa en castellà) permet que aquests models puguin vendre a la xarxa elèctrica, sempre que la legislació ho permeti, l'excedent d'energia que no han consumit en el procés de càrrega de la bateria. "Amb aquesta tecnologia es poden estalviar molts diners. Fins a tal punt que el cotxe podria sortir gratis", assegura Jorge Morales, vicepresident de la Fundació Renovables.
Dinamarca ha estat un dels pocs països que li ha donat una oportunitat al V2G. Nissan, la companyia elèctrica Enel i l'empresa californiana Nuvve es van aliar fa gairebé dos anys per posar en marxa el primer centre mundial que utilitzava aquesta tecnologia. Els usuaris de vehicles verds podien connectar els seus cotxes a punts intel·ligents que gestionen tant la càrrega com l'entrada i sortida d'electricitat. Evidentment, tot aquest servei té un preu perquè sigui avantatjós per a les dues parts. El retribueix al client per utilitzar la bateria que li sobra i fa servir aquesta energia com a sistema de suport per defugir possibles caigudes de la xarxa. Amb aquesta prova pilot, Nissan va quantificar el benefici del client fins a 1.350 euros anuals.

El teu cotxe elèctric pot pagar-te la factura de la llum (si no vius a Espanya)


Com explica David Barrientos, portaveu de mobilitat intel·ligent de Nissan, "amb un nombre elevat de cotxes elèctrics connectats al V2G, les elèctriques optimitzarien els seus costos, augmentarien la ràtio d'ús d'electricitat i reduirien la despesa de les energies renovables". Un discurs atractiu, però que no és una realitat a Espanya. No existeix legislació sobre aquesta tecnologia, tot i que des del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital asseguren que la coneixen. A més, el parc de vehicles elèctrics i híbrids és molt escàs. Segons dades de l'associació de fabricants (ANFAC), l'any passat n'hi havia poc més de 35.500, un 2,6% del total de matriculacions.
"És una utopia que a Espanya utilitzem el V2G. Caldria dinamitar la regulació actual. Ara tenim un sistema elèctric inflexible en què les companyies s'han convertit en el propi Govern. Controlen tota la xarxa. Es fiquen gairebé fins a casa teva", exposa Morales. Una d'aquestes dificultats és l'autoconsum i l'intercanvi energètic entre particulars, penalitzat per l'Executiu. Des del Ministeri assenyalen que es tracta de garantir la sostenibilitat del sistema. "L'autoconsumidor ha de contribuir en els costos de la xarxa, igual que la resta d'usuaris, tant per a les elèctriques com per a la resta de serveis. Si no ho fa, s'estaria beneficiant sense fer les aportacions corresponents", asseguren.

El teu cotxe elèctric pot pagar-te la factura de la llum (si no vius a Espanya)

Per al vicepresident de la Fundació Renovables, la situació actual a Espanya ratlla l'absurd. Basa la seva afirmació en una comparació amb la gestió de l'aigua corrent. En aquest cas, els propietaris d'una comunitat de veïns poden agrupar-se per tenir aquest servei en comú. Hi haurà un contracte conjunt amb la companyia i després repartiran l'aigua segons desitgin. "Les elèctriques han arribat fins a tal punt que compten amb un comptador individual i impossibiliten que els usuaris s'ajuntin per distribuir els costos com vulguin", precisa.

El teu cotxe elèctric pot pagar-te la factura de la llum (si no vius a Espanya)
Getty Images

Al marge dels problemes legislatius, la tecnologia V2G té en la fiabilitat de les bateries la seva major amenaça. En estar connectades a la xarxa la major part del temps, estan sotmeses a més estrès. La qualitat i la garantia, en cas d'apostar per aquest sistema, es torna en capital. Barrientos, de Nissan, no té por al respecte: "Portem provant-ho en els LEAF [cotxe elèctric més venut per la marca japonesa] des de fa ja més de set anys amb milions de quilòmetres i no hem tingut cap problema", exposa.
Un temor entre els que no condueixen un cotxe elèctric és l'autonomia del vehicle. Desconeixen si es quedaran tirats al mig de la carretera perquè la bateria no els permeti arribar al seu destí. Aquesta idea es pot estendre en pensar que la xarxa elèctrica jugarà amb l'electricitat del turisme si està connectat al V2G. Jorge Morales nega la major: "Un ciutadà recorre uns 40 quilòmetres de mitjana i aquests cotxes, amb les bateries més simples, tenen una capacitat de fins a 180. Els més nous fins i tot poden duplicar la distància. Fins a un 90% de l'energia no s'utilitza i, en el cas d'Espanya, es rebutjarà".

El teu cotxe elèctric pot pagar-te la factura de la llum (si no vius a Espanya)

Dinamarca no és l'únic país que ha començat a utilitzar la tecnologia V2G. El Regne Unit i algunes regions dels Estats Units, en col·laboració amb les universitats, intenten potenciar aquest sistema. A Espanya, no sembla que s'hagi d'emprar ni en el llarg termini. Malgrat el foment de la compra de cotxes elèctrics i híbrids per part del Govern amb el pla MOVEA, les energies sostenibles continuen sense gaudir de més protagonisme. "Que el nostre país estigui d'esquena a aquesta realitat només provocarà que la tarifa de la llum pugi més i més", conclou Morales.

El límit de la xarxa està en carregar milions de cotxes a la vegada
La tecnologia V2G utilitza la intel·ligència amb la qual ha estat dissenyada per evitar fluctuacions de la xarxa elèctrica. Té més potència quan hi ha hores vall i la redueix a les puntes. Segons les dades de Jorge Morales, vicepresident de la Fundació Renovables, a Espanya podrien carregar-fins a tres milions de cotxes elèctrics al mateix temps i en moments de màxim estrès del sistema. "És trist que un sector tan poc associat a la innovació no aposti per aquest tipus de solucions. Porta més de 100 anys sense tocar res i, en els últims 10, la digitalització ha permès grans canvis", raona Morales. L'última paraula dependrà dels governs, que són els que tenen a la seva mà legislar d'una manera o una altra.