08/04/2021

ELLA Y SU GATO

Ella y su gato. Naruki Nagakawa

 

Després de decidir sumar-me a la iniciativa Youtuber del març asiàtic vaig començar a buscar possibles lectures per endinsar-me a la literatura asiàtica, que ja he dit vàries vegades que és una assignatura que tinc pendent. No recordo com ( la meva memòria és a curt termini) vaig arribar aquest llibre, però va ser veure el títol i la portada i comprar-lo.

Ho tenia tot. Literatura japonesa, requisit indispensable per sumar-me a la iniciativa, i quatre històries protagonitzades per gats, a més d'una portada que em va enamorar.

Son quatre històries protagonitzades per quatre gats de carrer i els seus humans. Quatre històries que s'aniran entrellaçant per la relació que els quatre felins mantenen i per les relacions que acabarà unint als seus respectius humans. Quatre històries que arriben al cor. Que fan que t'endinsis en la lectura i no puguis sortir-ne fins a finalitzar-la. Que et desperten totes les emocions possibles: des de la tristesa i la llàgrima de les primeres planes, al somriure més ampli al llarg de quasi tota la lectura, al dolor, la ràbia o la impotència davant segons quines situacions.

Cada història està explicada des de la perspectiva dels protagonistes humans: quatre dones que lluiten per sortir-se'n en la vida, cada una d'elles en un moment vital i amb unes circumstàncies pròpies que no deixen de ser el reflex de la vida de qualsevol de nosaltres: problemes de parella, amb les amigues, per socialitzar quan s'és tímid, per sortir-se'n quan t'has independitzat, lluitar contra els propis fantasmes…
I com a contrapunt la perspectiva dels quatre gats que ens donen una visió més infantil, poder quasi adolescent de la vida. A ells també els mouen els instints de supervivència, superació, lluita pel territori…. I tenen com a nexe d'unió a en John, un gos que els guia en l'experiència de viure.

Una lectura entranyable que no em va durar ni una tarda. Que et fa reflexionar sobre temes actuals i que ens mostra que per poder cuidar de nosaltres mateixos hem de saber cuidar d'algú altre, en aquest cas d'un gat que serà el fidel company de vida, per molt que en principi s'hi neguin, que ja sabem que els gats són molt seus.