12/11/2016

Els carrers en l’era de la realitat augmentada

El telèfon intel·ligent i les noves tendències han modificat el nostre comportament i amb això han canviat les necessitats vials.

Els carrers en l'era de la realitat augmentada

Cada gran canvi tecnològic implica canvis de comportament social. Estan influïts, en bona mesura, pel tipus de novetat que la tecnologia possibilita, i no, no és res de nou. No és difícil imaginar com, als anys vuitanta, el Walkman va treure la música dels salons o cotxes i la va portar al carrer mitjançant auriculars. Per no parlar de quan va arribar el telèfon mòbil, o quan va evolucionar cap a telèfon intel·ligent, i les xarxes socials i WhatsApp es van fer omnipresents.

Els carrers en l'era de la realitat augmentada

Les vides van canviar per sempre, i això unit a les necessitats que els salts anteriors havien fet visibles, la recent experiència amb Pokémon Go i la realitat augmentada, accelera el curs dels esdeveniments i ens indica que, si tot segueix el seu curs normal, per qüestions de comoditat i seguretat viària, l'organització dels carrers pot patir modificacions similars a les de l'obertura d'un carril bici, per exemple.
A l'Estat espanyol encara és aviat perquè aquests canvis siguin visibles, però en altres països ja és fàcil endevinar quines seran les tendències en urbanisme, per molt que ara sembli una bogeria.

Els carrers en l'era de la realitat augmentada

Un exemple d'això es dóna a la ciutat de Augsburg (Alemanya), on les autoritats van instal·lar senyals lluminosos a terra (fent de semàfors) perquè els vianants que no aixequen la vista de l'smartphone mentre caminen tinguin alertes a la vista molt difícils d'ometre.

Els carrers en l'era de la realitat augmentada

I no es tracta d'un cas aïllat. L'agència de disseny Büro North ha creat un concepte que continua i millora l'experimentat amb Augsburg. Com s'observa al vídeo, aporta millor feedback visual i té més presència a la via. No obstant això, aquest no és tot el canvi que es pot fer en un carrer per adaptar-se als nous temps.A Chongqing, una ciutat xinesa d'uns 30 milions d'habitants, les autoritats van decidir el 2014, molt abans de l'explosió de Pokémon Go, senyalitzar un petit carril del carrer, com els dedicats a bicis, perquè només hi passessin vianants que caminaven amb la vista posada en el telèfon intel·ligent . El seu objectiu era clar: garantir la seguretat dels usuaris i no molestar persones que van caminant tranquil·lament pel carrer.


Font: Hipertextual