06/04/2018

Els científics desenvolupen una nova eina per imprimir bioxips

La impressió 3D ha guanyat popularitat en els últims anys com a mitjà per crear una varietat de productes funcionals, des d'eines fins a peces de vestir i dispositius mèdics. Ara, el concepte d'impressió multidimensional ha ajudat a un equip d'investigadors del Centre d'Estudis Avançats de la Ciència (ASRC) al Centre de Postgrau de la City University of New York a desenvolupar un nou mètode potencialment més eficient i rendible per preparar bioxips (també coneguts com microarrays), que s'utilitzen per a la detecció i anàlisi de canvis biològics associats amb el desenvolupament de malalties, agents de bioterrorisme i altres àrees de recerca que impliquen components biològics.

Els científics desenvolupen una nova eina per imprimir bioxips

En un article publicat a la revista Chem, els investigadors de la Iniciativa de Nanociència de l'ASRC detallen com han combinat tècniques microfluídiques amb litografia de plomes de raig i reaccions de superfícies fotoquímiques per dissenyar una nova tècnica d'impressió de bioxips. El mètode consisteix a exposar la superfície d'un bioxip a reactius orgànics específics i, a continuació, utilitzar un feix de llum estretament focalitzat per adherir els reactius immobilitzats a la superfície del xip. El procés permet als científics exposar repetidament un sol xip als mateixos o diferents factors i imprimir les reaccions a diferents seccions del bioxip. El resultat és un bioxip que permet allotjar més sondes del que es pot aconseguir amb les plataformes comercials actuals. Aquesta és essencialment una nova impressora a escala nanomètrica que permet imprimir més complexitat a la superfície del bioxip que qualsevol de les tecnologies comercials disponibles actualment, ajudarà a comprendre molt millor la manera com funcionen les cèl·lules i les vies biològiques.

Els científics desenvolupen una nova eina per imprimir bioxips

Un avantatge addicional de la nova eina és que permet als investigadors imprimir de forma fiable en una varietat de materials delicats, incloent ulleres, metalls i lípids-sobre l'escala de les interaccions biològiques a llarg termini, i sense l'ús d'una sala neta. També permet als científics adaptar-se a sondes més reactives en un sol xip. Aquestes millores podrien, en teoria, reduir el cost de la investigació per biocarburants.

Els científics desenvolupen una nova eina per imprimir bioxips

Els científics d'ASRC exploren formes de perfeccionar la seva nova tècnica per crear aquests bioxips. Es vol registrar interaccions superficials encara més complexes i reduir la resolució fins a una sola molècula, aquesta tècnica dóna lloc a un nou mètode de creació de microarrays que hauria de ser útil en tot el camp de la recerca biològica. Les sondes biològiques s'imprimeixen en bioxips mitjançant làmpades nanoscòpiques, que permeten als investigadors augmentar la quantitat de sondes que es poden immobilitzar en un sol xip.

Font: The City University de Nova York