11/05/2018

Els investigadors troben una nova forma d’explorar el temps després del Big Bang

Els investigadors han desenvolupat una nova forma de millorar el coneixement del Big Bang mesurant la radiació del seu desbordament, l'anomenada radiació còsmica de fons de microones. Els nous resultats prediuen l'ample de banda màxim de l'univers, que és la velocitat màxima a la qual qualsevol canvi pot ocórrer-hi.

Els investigadors troben una nova forma d'explorar el temps després del Big Bang

El fons de microones còsmic (CMB) és una reverberació o retard després de quan l'univers tenia uns 300.000 anys. Va ser descobert per primera vegada el 1964 com un soroll feble omnipresent en antenes de ràdio. En les últimes dues dècades, els telescopis basats en satèl·lits han començat a mesurar-la amb gran precisió, revolucionant la comprensió del Big Bang.
Achim Kempf, professor de matemàtiques aplicades de la Universitat de Waterloo i la Càtedra Canadenca de Recerca en Física de la Informació, va liderar el treball per desenvolupar el nou càlcul, conjuntament amb Aidan Chatwin-Davies i Robert Martin, els seus antics alumnes de postgrau a Waterloo.

Els investigadors troben una nova forma d'explorar el temps després del Big Bang

És com un vídeo a Internet, donat a que es pot mesurar el CMB amb una resolució molt alta, això pot explicar l'ample de banda de l'univers, de manera similar a com la nitidesa de la imatge de vídeo d'una trucada de Skype indica l'ample de banda de la connexió a Internet.
L'estudi apareix en un número especial de Fonaments de Física dedicats al material de Kempf presentat a l'Observatori del Vaticà a Roma l'any passat. El taller internacional titulat Black holes, Gravitational Waves and Singularities Spacetime va reunri a 25 destacats físics de tot el món per presentar, col·laborar i informar sobre els últims avanços teòrics i dades experimentals sobre el Big Bang. La invitació de Kempf va ser el resultat d'aquest treball en Physical Review Letters.

Els investigadors troben una nova forma d'explorar el temps després del Big Bang

Durant una visita al al Vaticà, altres investigadors van compartir el treball amb el Papa. Actualment, els equips d'astrònoms treballen en mesuraments encara més precises del fons de microones còsmic. Mitjançant l'ús dels càlculs nous, aquestes mesures poden revelar el valor de l'ample de banda fonamental de l'univers, i explica també què més ha passat en el Big Bang.

Font: Universitat de Waterloo