L'augment de les temperatures a causa de les emissions de gasos d'efecte hivernacle canviarà fonamentalment els patrons de consum d'electricitat a Europa. Un equip de científics d'Alemanya i dels Estats Units ha analitzat què significa l'escalfament futur sense fre de cara a la demanda europea d'electricitat: és probable que les càrregues màximes diàries al sud d'Europa augmentin i que el consum es concentri en aquesta regió.
A més, la majoria dels països veurà un canvi en la demanda pic anual impulsada per la temperatura des de l'hivern a l'estiu a finals d'aquest segle, el que afegiria una tensió addicional en les xarxes elèctriques europees, suggereix l'estudi publicat a PNAS (
Proceedings of the National Academy of Sciences).
"L'ús total d'electricitat sembla ser menor amb una temperatura màxima d'aproximadament 22 graus centígrads i augmenta quan aquesta temperatura màxima diària puja o baixa", explica l'autora principal, Leonie Wenz, de l'Institut Potsdam per a la Investigació de l'Impacte Climàtic (PIK), a Alemanya.
"Fem servir aquesta característica comuna com a base per estimar el futur consum d'electricitat sota el canvi climàtic, que està més enllà del rang actual de temperatura, de manera que els països europeus que ja estan experimentant temperatures molt altes serveixen d'exemple per al futur dels països més freds. Resulta que la demanda d'electricitat a Europa passarà de Suècia o Noruega a Portugal o Espanya, mentre que la càrrega màxima anual passarà d'hivern a estiu a la majoria dels països", subratlla.
"Quantificar la connexió entre la calor i el comportament humà està a la frontera de la investigació sobre el canvi climàtic. Hi ha ara àmplia evidència que quan fa calor a fora, la qualitat de l'aire se'n ressenteix, la gent està més estressada, agressiva, i és menys productiva", adverteix el coautor Max Auffhammer, de la Universitat de Califòrnia a Berkeley, als Estats Units.
El principal mecanisme d'adaptació disponible per als éssers humans per combatre les altes temperatures és en un ambient d'interior refrigerat, que en la majoria dels entorns requereix el consum de quantitats significatives d'electricitat.
"Aquesta major demanda d'aire condicionat posarà pressió sobre les xarxes elèctriques quan fa calor a fora i la infraestructura de generació i transmissió ja estan tenses", afegeix Auffhammer.
Aquesta anàlisi va emprar dades d'horaris d'electricitat observats en 35 països europeus per estimar com el canvi climàtic afecta la intensitat dels esdeveniments de càrrega màxima i el consum general d'electricitat. Tot i que el treball anterior sobre la relació entre la temperatura i el consum d'electricitat es va centrar principalment als Estats Units o a Europa amb els impactes globals del consum, treballs recents suggereixen que els efectes dels canvis en la càrrega màxima poden ser molt més grans i costosos. La xarxa elèctrica ja està estressada.
"Fa unes dècades, cap cotxe comú a Europa tenia aire condicionat, avui en dia gairebé tots els automòbils el tenen. Probablement, es produirà el mateix desenvolupament amb edificis a Europa, però no per raons de comoditat, sinó per necessitat. Les persones necessiten refrescar els seus ambients per mantenir la seva vida i la seva productivitat econòmica", conclou el coautor Anders Levermann, de PIK i la Universitat de Columbia a Nova York, als Estats Units.
Font: Energíadiario