L'operació biquini també preocupa a les partícules subatòmiques (o aquesta és una improbable explicació per al que li ha passat al protó). Els científics van tornar a mesurar la massa del protó i van descobrir que és més lleuger del que havíem calculat. 30.000 milionèsimes parts d'un 1% més lleuger.
Per arribar a aquesta conclusió, un equip internacional d'investigadors va posar en marxa un experiment tres vegades més precís que el millor intent anterior. Van utilitzar instruments sensibles a parts per bilió, l'equivalent a una bàscula per pesar pianos que és capaç de detectar el pes d'una pestanya.
El mesurament es va dur a terme en una llauna de 1,5 litres que es va segellar hermèticament i es va refredar a temperatures properes al zero absolut. Un feix d'electrons va bombardejar una peça de plàstic a l'interior de la llauna i va alliberar els protons. Per atrapar un sol d'aquests protons, els investigadors van emprar un parany de Penning (una combinació de camps elèctrics i magnètics que van deixar al protó movent-se en cercles). Després van poder mesurar la velocitat del protó, i amb això calcular la seva massa per descobrir, amb sorpresa, que hi havia una discrepància entre els seus valors i els valors calculats anteriorment.
Ningú està segur de per què els resultats no coincideixen, però ara els investigadors planegen repetir el mesurament amb noves tècniques que haurien de millorar la precisió en un factor de sis. En qualsevol cas, serà el Comitè d'Informació per a Ciència i Tecnologia (CODATA) qui s'hagi de considerar meticulosament si incorpora aquest nou valor als estàndards físics.
Tots els àtoms de l'univers contenen almenys un protó, així que conèixer la seva massa pot ajudar-nos a respondre algunes de les grans preguntes de la física com per què l'univers conté més matèria que antimatèria. Mesures més precises en el protó com aquesta permeten als científics buscar diferències més petites amb l'antiprotó.
Font: New Scientist