12/12/2016

Energia verda per Europa des de Geòrgia

Des de l'acabament de la subestació Akhaltsikhe al 2013, Geòrgia s'ha connectat a la xarxa elèctrica de Turquia. Per a poder exportar electricitat, el govern de Geòrgia està avançant a una velocitat impressionant per augmentar la producció d'energia domèstica.


Kakha Kaladze, des de 2012 ha estat ministre d'energia al seu país d'origen, al capdavant del que és possiblement l'àmbit d'activitat més dinàmica al país. Des de la subestació de 500/400/220 kV prop de Akhaltsikhe, que és una ciutat situada no gaire lluny de la frontera amb Turquia, al sud-oest de Geòrgia, es va interconnectar la xarxa d'energia de Geòrgia amb la xarxa a Turquia al 2013 ja que és un país que es preveu que tindrà una gran demanda d'electricitat en els pròxims anys.
L'estat de la tècnica de la subestació, que compta amb la tecnologia HVDC (alta tensió de corrent continu), és l'únic del seu tipus al Càucas. Va ser dissenyada i construïda per Siemens, per la qual cosa, va ser un dels projectes clau a la zona del Mar Negre.


Geòrgia és ara l'eix principal del transport d'energia entre Rússia i Europa. A llarg termini, permetrà a l'antiga república soviètica, que fins ara sempre ha estat depenent de les importacions d'energia, convertir-se en independent d'energia, i guanyar diners mitjançant la producció i exportació d'excedents d'energia verda.

Els talls d'energia van ser una cosa del passat
Geòrgia vol fer d'aquesta visió una realitat el més aviat possible. Amb l'ajuda dels bancs internacionals, com el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament (BERD), que ja ha invertit 2.200.000.000 d'euros en 170 projectes a Geòrgia, i altres inversors privats, el país segueix treballant febrilment per modernitzar la seva xarxa elèctrica. S'estan aixecant noves torres per millorar les centrals antigues, les línies d'alta tensió i subestacions, com la instal·lació de 220/110 kV que s'està construint a Khorga a l'oest del país; un altre projecte de Siemens que vol estabilitzar la xarxa. També s'estan construint noves xarxes, per exemple, els 315 quilòmetres de longitud de la línia de transport del Mar Negre, que des del 2014 ha connectat l'est de Geòrgia cap a l'oest.


Els talls d'electricitat, que el país pateix actualment, és el llegat del sistema energètic de l'era soviètica organitzat de forma centralitzada. Geòrgia mai ha estat capaç de cobrir les seves pròpies necessitats d'energia, i sempre ha hagut d'importar electricitat, gas i carbó, principalment de Rússia. Des de la guerra del 2008, les relacions amb el seu veí han estat precàries.
En el futur però, l'augment del consum d'energia a Geòrgia, pretén assolir-se amb l'ajuda dels recursos interns. Per això, cal crear una infraestructura segura i moderna que garanteixi al sector empresarial i el domèstic, un subministrament de 24/7.

Un gran potencial en energia hidroelèctrica
Geòrgia actualment produeix 3.520 megawatts d'electricitat, el 80 per cent dels quals son energia hidroelèctrica. El país compta amb més de 26.000 rius amb potencial de generació d'electricitat estimat en 40 mil milions de kW-H l'any.
Només al voltant del 25 per cent d'aquest potencial s'ha aprofitat fins a la data. Segons el pla, la generació hidroelèctrica, estava previst arribar a 6.681 MW al 2015. El pla consisteix a ser capaç d'exportar més de 3 TW-H a partir de l'any 2020, i el 15 TW-H en el 2020. Per tant, Europa pot mirar cap a un munt d'energia verda des del Càucas. Un factor crucial en aquests plans per exportar energia cap a l'oest, era l'admissió de Turquia a la Xarxa Europea de Gestors de Xarxes de Transport d'Electricitat (ETSO) a l'abril de 2015.



Augmentar la capacitat de generació
El govern de Geòrgia segueix endavant amb la construcció de centrals hidroelèctriques per augmentar la capacitat de generació d'energia el més ràpid possible. Setanta d'aquests projectes ja s'han adjudicat pel Ministeri d'Energia i 16, ja estan en construcció, incloent Khedula 3 a la regió del Baix Svaneti, que generarà 51 MW d'electricitat un cop estigui acabat.


Un dels majors projectes que es va iniciar a l'octubre del 2014:
La central hidroelèctrica Paravani al sud de Geòrgia, que tindrà una capacitat instal·lada de 87 MW i va costar 200 MUS$. L'enorme instal·lació està connectada a la subestació Akhaltsikhe través d'una línia de 220 ​​kV.
A mesura que la quantitat d'electricitat generada creixi, es necessitaran línies més modernes per intercanviar potència amb els països veïns. A principis de 2014 els governs de Geòrgia i Armènia van decidir construir una nova línia d'alta tensió de 500 kV amb capacitat de transmissió de 700MW que està dissenyada per permetre la sincronització de les xarxes d'energia a Rússia i Armènia. Aquest també és un requisit tecnològic important per a l'electricitat que s'exporta a través d'aquesta línia.

Font: Siemens