19/07/2017

Es diu Morris i captura el mateix carboni que 100 arbres

París ha donat un nou ús a les tradicionals i gairebé mítiques columnes conegudes amb el nom de Morris, les elegants vitrines en les que es col·loquen anuncis publicitaris. Un clàssic mobiliari urbà que ara té també una nova funció, essencial per millorar la qualitat de l'aire.

Es diu Morris i captura el mateix carboni que 100 arbres

L'empresa especialitzada en gestió d'aigua i de deixalles, Suez, és l'encarregada d'obrar aquest petit gran miracle verd donant un nou ús a aquests populars elements del mobiliari urbà. Es tracta de dotar a aquestes antiguitats d'una nova funció de gran importància per a la salut pública i el benestar dels seus ciutadans: descontaminar l'aire mitjançant l'ús de microalgues.

Absorció de CO2 equivalent a 100 arbres
Les noves columnes Morris treballen dur, tot i que la tasca en realitat es porta a terme gràcies a una reacció bioquímica natural com és la fotosíntesi. Segons explica Suez, cadascun dels tubs realitza una funció purificadora equivalent a 100 arbres.
L'empresa creadora d'aquest enginy tan ecològic també ha informat que l'emplaçament triat per a la primera d'elles és la Place d'Alesia, una de les places més grans de París. D'altra banda, un punt molt concorregut, pel qual passen diàriament gairebé 80.000 vehicles. Serà una prova difícil i, en cas de donar bon resultat, la intenció és augmentar-ne el nombre.

Es diu Morris i captura el mateix carboni que 100 arbres

Així mateix se'n podrien millorar alguns aspectes pràctics, ja que encara es troben en fase de prototip. L'objectiu ara és comprovar-ne la seva veritable utilitat mitjançant mesuraments que indiquin l'índex de descarbonització de l'aire.
De resultar, sens dubte, caldrà començar a instal·lar-les en diferents punts de la capital francesa, (coneguda com a ciutat de la llum) millorarà de forma significativa la seva habitabilitat, ajudant també a que sigui fidel a aquest bonic sobrenom.
Però, com funciona un Morris d'última generació, quin treball porta a terme? Les microalgues són la clau del seu funcionament. En aquest cas, no s'utilitzen per crear superaliments, complements nutricionals ni cosmètics bio.
En aquesta ocasió, l'objectiu és treure partit d'aquests microorganismes microscòpics per a la purificació de l'aire, un ús àmpliament conegut, amb la particularitat de fer-ho d'una manera simbiòtica amb l'entorn. A més, també es pretén generar energia verda. De fet, ha estat genial la idea de reutilitzar les columnes Morris, un element típic parisenc, fàcilment integrable a les ciutats, ja que forma part del mobiliari urbà de sempre.

Es diu Morris i captura el mateix carboni que 100 arbres

Bàsicament, es tracta de conrear les algues i deixar que les seves propietats naturals ajudin a aquesta finalitat, ja que el simple fet de fer-ho les converteix en embornals de diòxid de carboni (CO2).
Com és ben sabut, les microalgues capten l'energia solar i realitzen la fotonsíntesi, acumulant l'energia solar en els seus greixos i, d'altra banda, absorbint CO2 i desprenent oxigen. Així doncs, les microalgues es troben dins de la columna, plena d'aigua, des d'on capten la llum exterior per transformar el CO2 en dioxigen.
Gràcies a un sistema de ventilació especial instal·lat en cadascuna de les columnes, de 4 metres d'alt i 2,5 metres d'ample, finalment l'aire net surt a l'exterior.

Es diu Morris i captura el mateix carboni que 100 arbres

Encara que sembli molt original, la veritat és que es tracta d'una de les utilitats més conegudes de les micro algues, el potencial com a embornals de diòxid de carboni està inspirant invents innovadors d'aire futurista. Un exemple és la granja d'algues creada pel grup de disseny Cloud Collective amb aquest mateix objectiu: absorbir el smog (contracció de fum i boira: smoke i fog) de les ciutats, si bé en aquest cas també es genera energia verda.
La idea era molt similar no només per la seva utilitat, sinó també perquè el sistema es basava en el cultiu d'algues dins de tubs situats en llocs especialment contaminats. De manera experimental, es va col·locar en un pont d'una autopista sueca, on hi havia abundància de sol i de CO2 per créixer i oxigenar l'aire, alhora que es destinava a produir biocombustible.

Es diu Morris i captura el mateix carboni que 100 arbres

En aquest cas, la tecnologia també pretén aprofitar l'excedent produint energia verda, ja que el cultiu no deixarà de créixer. Però per arribar a aquest punt encara falta, ja que la columna està encara en procés de fabricació.

Absorció de CO2 equivalent a 100 arbres
És a dir, redueixen la pol·lució atmosfèrica de l'entorn immediat, millorant el confort i condicions de salubritat dels carrers, convertint l'excedent en matèria primera per produir energia verda. Estem aprofitant una font renovable i il·limitada que no genera residus més enllà del benèfic oxigen que emet, convertint al seu torn les columnes en un viver de matèria primera per a la generació d'energia. Finalment, s'ajuda a combatre el canvi climàtic, que no és un assumpte menor.

Les microalgues, un món de ple de possibilitats
La versatilitat de les algues a l'hora de créixer en diferents llocs i la facilitat del seu cultiu són altres de les característiques avantatjoses que ha aprofitat aquest projecte.

Es diu Morris i captura el mateix carboni que 100 arbres

Poden créixer gairebé en qualsevol lloc, incloent espais tancats, i no són especialment sensibles a la climatologia, podent aconseguir rendiments molt alts sense dificultat.
Molts altres projectes, amb finalitats tan diverses com els assenyalats més amunt, també saben treure-li un gran partit, a més de ser d'utilitat per netejar aigües pol·lucionades, fabricar biofertilitzants, vitamines, pigments o fins i tot per tal de climatitzar i aïllar edificis, posem per cas.
És més, es poden cultivar per després explotar-los de forma múltiple, de manera que el seu ús a les ciutats per a la descontaminació de l'aire també podria tenir una infinitat d'utilitats afegides a partir d'aquest mateix cultiu. Al cap i a la fi, tot depèn de l'enfocament que es doni a cada projecte.

Font: Ecología Verde