20/09/2018

Fan un nou mapa 2-D de la Terra que ofereix una millor perspectiva del món

L'Institut d'Investigació de Sistemes Ambientals, la Universitat de Monash i la Societat de la Informació Cartogràfica Nord-americana han creat un nou mapa del món que mostra amb més precisió, tant la grandària com la forma dels continents. En el seu article publicat al web de la revista International Journal of Geographical Information Science, Bojan Šavrič, Tom Patterson i Bernhard Jenny expliquen els motius que els han portat a crear el nou mapa, els factors que van tenir en compte en fer-ho i com visualitzen el producte final.

Fan un nou mapa 2-D de la Terra que ofereix una millor perspectiva del món

Representar amb precisió la Terra en un mapa de 2D ha estat un problema des que es va descobrir que el planeta és rodó, no obstant això, els cartògrafs ho han intentat. Els seus esforços han donat lloc a una gran quantitat de tipus de mapes, la majoria dels quals han quedat fora de lloc. En els temps moderns, el mapa més comú és la projecció de Mercator (es pot veure a les parets de les escoles d'arreu del món), però té alguns defectes greus: el principal és que els continents no es dimensionen correctament. Àfrica sembla ser de la mateixa mida que Groenlàndia, per exemple, i Brasil és més petit que Alaska. Un altre mapa conegut és el mapa de projecció de Gall-Peters, en el qual els continents es mostren amb més precisió en grandària, però tenen una forma distorsionada.

Fan un nou mapa 2-D de la Terra que ofereix una millor perspectiva del món

Aquest nou mapa representa amb més precisió les masses terrestres atesa la decisió de la Boston Public School de suspendre l'ús del mapa de Mercator a favor del mapa de Gall-Peters. Per això es va començar a treballar en un mapa propi, que segons esperaven, podia oferir més rendiment en el "recurs visual".
Per crear aquest, els investigadors van començar amb el Mapa de Projecció de Robinson, que ha estat utilitzat per la National Geographic Society des del 1988, que representa amb més precisió la mida i la forma dels continents, juntament amb una graella. Després de fer ajustaments, els investigadors van elaborar el mapa de projecció Equal Earth, que es descriu com un mapa de projecció pseudocilíndric que ofereix una visió relativament realista del món esfèric en 2D.