08/02/2017

Felicitat, salut i benestar

Per Eulalia Cladellas, metge de família

Són moments de crisi? Ja fa temps que el món està canviant i la societat i l’estat del benestar se’n ressenten. Individualment, això està afectant la salut de moltes persones.

Estem en era de canvis. Les noves tecnologies han mecanitzat i robotitzat les feines manuals i intel·lectuals, tot donant un gran gir a la vida de les persones. Això ha canviat el món laboral d’una manera molt dràstica. Estàvem acostumats a fer feines molt estables, amb pocs canvis, i no massa mecanitzades. Ara s’ha passat a redistribuir llocs de treball, fer canvis d’ubicació i tenir la necessitat d’adquirir nous coneixements. Ens hem hagut de formar i adaptar als canvis. No hi ha marxa enrere.

El procés de canvi pot ser diferent segons cada persona i segons l’edat. A uns els costa més; d’altres s’adapten més ràpidament. Sovint provoca angoixes. Als metges ens arriben consultes per ansietat, insomni, depressió, mobbing, dolors…

És important l’actitud que es pren davant les adversitats i canvis. La felicitat no ve de fora, hi pot influir l’entorn, però dependrà dels propis recursos personals.

window-view-1081788_960_720

El malestar interior pot originar i/o empitjorar la salut. És molt important saber el suport que envolta a la persona: parella, família, veïns, associacions, i, actualment les xarxes socials, que van adquirint més importància.

Per sentir-nos bé ens hem de re-inventar i descobrir alternatives per afrontar situacions complexes o estressants, fent-les més senzilles i adaptables. Hauríem de prioritzar les situacions, compartir-les i buscar possibles solucions. Ens pot ajudar practicar ioga, relaxació, mindfulness

Si la salut ens afecta l’activitat de la vida diària, es pot consultar el metge de família, que ens ajuda, orienta i pot valorar si hi ha cap malaltia subjacent. Si es requereix algun tractament específic, ho pot aconsellar.