28/03/2017

FESTIVAL INTERNACIONAL DE NOVEL·LA CRIMINAL EN CATALÀ, EL VI FA SANGAquest passat cap de setmana, «La màgia dels llibres» es va traslladar a l'Espluga de Francolí per tal d'assistir a la tercera edició del  festival de novel·la criminal «El Vi fa sang». D'entrada només puc que reiterar les meves felicitacions al comissari del festival, Salvador Balcells, juntament amb tots els seus còmplices i col·laboradors, va ser un cap de setmana fantàstic en tots els sentits.
Tot i els canvis d'última hora, tots per forces majors, que va haver-hi, tant les taules rodones com les presentacions creuades de llibres, varen ser tot un èxit. La neu va ser una convidada, inesperada, de luxe.


Vàrem poder gaudir de taules rodones tan interessants com: El costat fosc en la literatura criminal, el gènere negre i policíac al cinema i la televisió o Atura't malfactor! Models de llengua al gènere criminal. Totes molt interessants, en especial aquesta última formada per Anna Maria Villalonga, Rafa Melero i Pau Vidal, que vàrem ser moderats per en Joan Rendéi que, crec, que a tots els presents ens va deixar amb ganes de més.Un combat de boxa entre Sebastià Bennasar i Joan Ramon Armadàs arbitrats per en Salvador Balcells. 
També de presentacions creuades de novetats del gènere, com : Tros de Rafael Vallbona, Els ossos soterrats de Silvestre Vilaplana, No abandonis quan el rastre és calent de Xavier Álvarez Llaberia, La filla esborrada de Margarida Aritzeta, Procés enverinat de Salvador Balcells, L’imperi dels lleons de Sebastià Bennasar, A laseva pell de Raquel Gámez Serrano, Mans Negres de Jordi de Manuel, Memória d’un crim d’Alexandra Quadrat, Massa mares per un fill de Dora Muñoz, Cendra de Sílvia Mayans, Noescatimeu el Flit de Pop Negre, El Somriure de Darwin d’Anna Maria Villalonga,  996 de Josep Torrents, L’últim defensa de Jordi Agut, L’Olivier H de Gemma Artasu, Operació Judes de Jordi Solé, Metropolis de Flavio Soriga ( representat pel seu tradutor, Pau Vidal) o La Mort sense Ningú d’en Jordi Tiñena.

Un veritable plaer escoltar-los a tots ells.

Però les sorpreses no acabaven aquí i dissabte a la tarda també vàrem poder escoltar a l'autora mallorquina Maria Antonia Oliver que va presenta la reedició del seu llibre Estudi en lila i va rebre el Premi Nacional el vi fa sang; i a en John Banville presentar Fins i tot els morts que signa sota el nom de Benjamin Black, qui també va rebre el Premi Internacional el Vi fa sang.

Totes les presentacions creuades varen ser moderades per bloguers especialitzades en el gènere negre: MontseSanjuan, Mònica Llorente, Mercè Llorente i Rosa Querol. Una novetat d'enguany, que no puc més que agrair a en Salvador Balcells.

Van haver-hi tot un altre seguit d'activitats, com la ruta de L'escanyapobres a càrrec de Margarida Aritzeta ó la representació teatral de Paralelo 34.Sens dubte intentarem repetir l'experiència l'any vinent.